Actueel

MAPFRE steelt etappewinst van Brunel

14:02

Leg 8 from Itajai to Newport. Arrivals. 08 May, 2018.

Het Spaanse MAPFRE heeft de achtste etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Het waren wellicht de meest spannende mijlen in deze editie van de Volvo Ocean Race. Lange tijd leek het erop dat het Nederlandse Team Brunel onder leiding van Bouwe Bekking de winst ging pakken. De moeilijke omstandigheden voor de kust van de Amerikaanse havenplaats Newport maakte de slotfase van de achtste etappe tot eentje voor in de boeken.

Newport in de mist
(c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Stroming en weinig wind

Bij de kust van Newport viel de wind bijna volledig weg. De boten scharrelden met bijzonder lage snelheden heen en weer, op zoek naar wind. Door de stroming werden de boten ook regelmatig achteruit gezet, bij de finishlijn vandaan. Ook het Frans-Chinese Dongfeng, dat het overgrote deel van de etappe op de tweede plaats zeilde, werd behoorlijk teruggezet en zag een podiumplek in rook opgaan.

De Turbo van Fernández

(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Het is de derde etappe die Xabi Fernández met zijn team weet te behalen. Na de laatste etappe stond Dongfeng op de eerste plaats in het algemeen klassement, maar met deze etappewinst staat MAPFRE weer fier bovenaan. Hoe het MAPFRE elke keer weer lukt om op het juiste moment de turbo-stand aan te zetten is een raadsel. Het team was als een van de eerste teams aan het trainen en heeft veel getraind op korte banen. Dat uit zich ook in de goede en indrukwekkende resultaten bij de havenraces.

(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Onverwacht

“Dit is ongelooflijk” zei schipper Xabi Fernández na de finish. “Ik kan niet blijer zijn. We hoopten dat we nog wat terug konden komen, maar om eerlijk te zijn hadden we nooit verwacht om deze etappe te winnen.”

Vestas moest vorige etappe afhaken door een afgebroken mast. Met een nieuwe mast laat het team zien dat ze het zeilen niet zijn verleerd in de tussentijd. Een mooie derde plaats laat zien dat het een sterk team is en dat ze niet opgeven ondanks alle tegenslagen. Brunel staat in het algemeen klassement nog wel op de derde plaats. 11 punten achter MAPFRE en 8 achter Dongfeng.

Omslagfoto: Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Tags: , , , Last modified: 9 mei 2018
Sluiten