Actueel

Liveblog #thuiszeilen week 1

20:07

Veel kan nu even niet meer ten tijde van de coronacrisis, maar gelukkig kan er ook nog veel wel! Er zijn genoeg dingen die we als zeilers ook vanuit huis kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van wedstrijdofficials met online cursussen, probeer die lastig knoop onder de knie te krijgen of neem praktisch leesvoer tot je. Heb jij tips voor zeilers thuis? Laat het ons weten, dan plaatsen we jullie suggesties in dit artikel erbij.

Uk – De Vries Sails
UK – De Vries Sails heeft een speciale nieuwsbrief gemaakt waarin zij zeilers tips geven om cruise- en racevaardigheden te verbeteren. De informatie over onder andere how to do stretch-and-blow spinnaker douse, how to avoidroller furling failures en top ten tips for doing the bow zijn in het Engels geschreven. Klik hier om de nieuwsbrief in je browser te bekijken.

Zo splits je een double braid lijn
Weet je niet precies hoe je double braid lijn moet splitsen? Nou, zo dus! In de video van Rake Rigging wordt je precies uitgelegd hoe je te werk moet gaan.

Schrijfsel van een zeiler met huisarrest
#TakeCare
Jo Montens en An Silversmet
A/b Triona

Steigerzeilen

Huisarrest voor schipper en matroos
Je liefde vastgebonden aan de kade
Dromend van nabije en verre bestemmingen,
De wind te voelen in je gezicht, de zon op je rug
Het groepsgevoel om een steentje bij te dragen door thuis te blijven
En niet dat kleine onderhoud of nazichtje uitvoeren om toch maar even aan boord te gaan

Het leven kabbelt verder
Met een ongemakkelijk gevoel van onzekerheid
Zeilers zijn de jongste van geest, maar niet van lichaam
Ons gepland vertrek houdt altijd een belofte in van terugkomen
Onverwacht afscheid voor de laatste tocht is daarom pijnlijk éénrichting

Toch komt na onzekerheid nieuwe hoop
Gesterkt door het mooie en hoopvolle opveren van medemensen
In een sliert de havenmond uitvaren en de boeg wenden naar eenzelfde doel
Elkaar oproepen, uitkijken, voorrang verlenen, helpen aanmeren en de barkast openen
Na een poosje steigerzeilen lonkt het wijdse water en varen we samen weer volop verder

Theorie vaarbewijs
Voorlopig zijn alle examens bij het CBR afgelast, maar na regen komt zonneschijn en dan kunnen we gewoon weer examens doen en het vaarbewijs halen. Nu is een mooi moment om eindelijk eens het theorieboekje erop na te slaan.

Of leer ervoor via Vaarbewijs Academy! Met de examentraining, de proefexamens en de leerzame games. Heb je vast zo je theorie in the pocket!

Sailaway!
Sailaway is een zeilsimulator voor de PC en Mac. Je kunt er kiezen uit verschillende boten om over de hele wereld mee te varen. Je kunt dit alleen doen of met anderen. Er is een actieve community van zeilers die wedstrijden en toertochten organiseren. De wereld is zo realistisch mogelijk gemaakt met het actuele weer, golven, de lokale kleur van het water, de positie van de sterren en de planeten en met alle boeien en hun licht karakters. Er zijn geen compromissen gedaan ten aanzien van het zelf in kunnen stellen van de wind of het zicht. Als het windstil is lig je te dobberen en als het nacht is zie je zo goed als niets. Als je niet online bent zal de boot automatisch doorvaren naar het volgende waypoint, want je hoeft natuurlijk niet 24 uur per dag achter je computer te zitten om een overtocht te maken. Wanneer zeil jij weg?

Wij zien onszelf wel op deze Sun Odyssey 490 vertoeven…

Elektronische leeromgeving voor officials van het Watersportverbond
Zorg dat jullie wedstrijdofficials zich verdiepen in hun taak of trek nieuwe vrijwilligers aan met de leuke en leerzame online cursussen. In de serie Club Official staan nu vijf cursussen online: Boeienboot, Startschip, Jury, Race office en Uitslagverwerking. Iedereen die meehelpt bij de organisatie van wedstrijden op jullie club, kan hier in korte tijd nuttige informatie inwinnen waar en wanneer het hem of haar uitkomt. Klik hier om naar de cursussen toe te gaan.

Blijf thuis, blijf gezond, blijf fit

The Mercy en Adrift op Netflix
Zelfs de echte zeilers vinden de volgende twee goede zeilfilms. The Mercy, met in de hoofdrol Colin Firth, vertelt het verhaal van een amateurzeiler die bankroet dreigt te gaan. Hij neemt in zijn eentje deel aan de Golden Globe Race van 1968 en speelt vals, wat hem bijna fataal wordt. Adrift gaat over een jong koppel dat met de boot in een orkaan terechtkomt. Hierdoor wordt hun zeilavontuur een gevecht op leven en dood. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Meer nautische Netflix-tips vind je hier.

Poets je fenders
Ga het seizoen goed (en fris) van start en poets je stootwillen. Eerder testte Zeilen welke middelen je hiervoor wel en niet moet gebruiken. Haal maar vast een pot pindakaas (als dat niet ‘gehamsterd’ is) in huis. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Lees een zeilboek
Schaf een boek aan en verrijk je kennis of droom heerlijk weg bij een goed verhaal. Het Handboek Varen op de Waddenzee maakt je wegwijs op het water, het boek Handig aan boord brengt de 700 slimste tips en trucs van zeilers bijeen en In veilige haven geeft een compleet beeld van wat je bij het aanlopen van een haven allemaal kunt verwachten. En in Vrouwen kunnen niet zeilen beschrijft Wieke van Oordt de wereld van het zeilen van binnenuit. Meer leesvoer vind je hier.

Het gras zou je kunnen vergelijken met een veld fonteinkruid…

Oefen thuis
Recepten voor in de kombuis
Saskia heeft op ah.nl een aantal recept gepubliceerd. Zij schrijft dat ze buitenlucht trek krijgt en dat ze graag buiten is. Vooral op haar zeilboot. De keuken aan boord is klein, maar ze willen wel graag lekker eten. Ze vangen weleens vis onderweg of we gaan naar de markt in een havenplaatsje. Maar ze eten ook vaak iets uit blik, dat is lang houdbaar en voordelig. Saskia houdt erg van ‘kombuis-recepten’ die aan boord makkelijk zijn klaar te maken. En wij ook! Klik hier om die recepten te bekijken (dan kun je thuis alvast oefenen).

Dwars door het Groenlandse ijs zeilen
Dit soort beelden zien we niet elke dag en dat maakt deze video mooi en leuk om te zien. En een MOB-situatie in Groenland is vast geen pretje.

Maak je bijbootje schoon
Reinig eens grondig je bijbootje. Je zal het hele seizoen blij zijn als je deze nu in de tuin van een uitgebreide schoonmaakbeurt voorziet. Spic en span!

Orden je (vakantie)foto’s
Staat het hele sd-kaartje uit de camera of de fotobibliotheek in je telefoon vol met beelden die je aan boord of rondom de boot hebt gemaakt? Nu is het moment om deze uit te zoeken en netjes te ordenen. Of maak een leuk fotoboek en bundel op die manier alle zeilavonturen.

Echt ten einde raad?

Leer lastige knopen
De achtknoop, de paalsteek en de mastworp kennen we allemaal. Meer uitdagend is de truckerssteek of de kettingplatting (de laatstgenoemde maakten zeelieden vroeger om tijd te verdrijven…) Je kunt hiermee ook je landvast o.i.d. korter maken!

Oefen het schippers abc
Wat zijn de Phonetische namen bij de letters van het alfabet? En welke morsecodes en vlaggetjes horen daarbij? Het is hoog tijd om dat nautisch alfabet te leren. Pas als je hem ook zonder fouten achterstevoren op kunt zeggen, ben je geslaagd.

En deze nog speciaal voor degenen met een zwembad in de tuin:

Omslagfoto: Screenshot video Sailing More, @stefopeschiera

Tags: , , , , Last modified: 2 april 2020
Sluiten