Actueel

Via deze constructie kun je óók het Klein Vaarbewijs II bemachtigen

17:30

De overheid heeft bepaald dat de uitgifte en examinering van de vaarbewijzen voor de pleziervaart vanaf 1 januari 2020 overgaat van VAMEX naar het CBR. Tot eind 2019 zijn alle examens bij de eerstgenoemde volgeboekt en daarom is het pas mogelijk om in het nieuwe jaar de vaarbewijzen te behalen. Toch blijkt dat er een vrij onbekende mogelijkheid is om nog voor het einde van dit jaar examen te doen en het Klein Vaarbewijs II te halen.

In de wet is vastgelegd dat het Certificaat Theoretische Kustnavigatie (TKN) in combinatie met het Klein Vaarbewijs I recht geeft op het Klein Vaarbewijs II, inclusief het internationaal vaarbewijs ICC Coastal Waters. Kandidaten die dus al Klein Vaarbewijs I hebben en ervoor kiezen op dit jaar nog examen TKN te doen, kunnen daarmee als het waren hun Klein Vaarbewijs I ‘opwaarderen’ naar het Klein Vaarbewijs II. Het examen TKN wordt georganiseerd door het Watersportverbond, maar zij gaan daar mee stoppen. Inschrijven voor het examen in november kan nog tot zaterdag 9 november aanstaande. Deelname aan het herexamen in april is alleen mogelijk als je al een keer eerder examen deed. Hierna gaat het examen TKN over naar de Commissie Watersportopleidingen (CWO), bekend van de zeilscholen en vaaropleidingen.

Of…

Kandidaten die nog geen Klein Vaarbewijs I hebben, kunnen ook examen TKN doen en dan op een later tijdstip het examen voor Klein Vaarbewijs I via het CBR. Ook dan krijg je daarna het Klein Vaarbewijs II.

Sinds eind oktober is het mogelijk om een examen te boeken op één van de twintig locaties van het CBR. Dan doe je alleen pas  ná 1 januari 2020 examen.

Omslagfoto en foto: Ed Bähr

Tags: , , , , , Last modified: 31 oktober 2019
Sluiten