Actueel

Klaar voor vertrek

10:33

Wat voor boot zou jij uitzoeken om de wereld mee rond te varen? Drie verschillende vertrekkers kwamen naar Enkhuizen om hun varende thuis te laten zien. Onder andere David en Jose-Anne. Zij waren met hun Lagoon 39 Zilt, een toer-catamaran die van alle gemakken voorzien is, aanwezig.

Zilt (c) Klaas Wiersma.

Jose-Anne: “Deze boot hebben we nu een jaar. We twijfelden tussen deze en een Hanse 505. Wat betreft zeilachtergrond valt het mee: we hebben veel gehuurd en in lesbootjes gezeten. En toen een Albin Vega 27 gekocht. Op zee zijn we niet geweest met die boot door de beperkte tijd die we hadden. Altijd maximaal een weekend.” David: “Toen kwam het idee om te gaan reizen. Ik had affiniteit met zee en water dus we dachten aan reizen per boot. Maar niet met de Vega. Zo kwamen we bij deze Lagoon.”

Appartement op het water

“Wat ook meewoog bij de keuze: ik heb een eigen bedrijf in persoonlijk leiderschap en we gaan op het schip ook coachen,” zegt Jose-Anne. “We hebben dus een bepaalde ruimte nodig. Verder hou ik van licht. Bij een monohull is eigenlijk altijd alles beneden. En alsje erop woont, heb je ook nog wat leefcomfort nodig. Je kunt ’t zien; het is gewoon een appartement op het water, zonder helling. Je kunt bij wijze van spreken de pan soep gewoon op het (vaste!) fornuis laten staan. Maar hij kan ook flink bokken. In flinke golfslag is het net rodeo. De buitenruimte wil ik nooit meer missen. Die tent is natuurlijk echt niet mooi, maar wel heel praktisch. Aan comfort raak je snel gewend.”

Knopen doorhakken

“Het is heel dubbel als ik nu aan die grote Hanse denk,” vertelt David. “Je moet keuzes maken. Je koopt ook geen sportauto als je een gezin hebt. Dan koop je praktisch. Tja, mijn hart gaat niet sneller kloppen van de lijnen van een catamaran, maar het heeft wel heel veel voordelen. Je kunt rondom alles zien als je aan het varen bent. De stuurautomaat en de tablet binnen zijn voldoende om de koers bij te stellen als het nodig is. Da’s ook comfort. Is het mooi weer? Zetten we de schuifpui open.”

Zeilen nummer 5/2018

Benieuwd naar de rest van het verhaal van David en Jose-Anne? En wil je ook weten welke boten de andere vertrekkers hebben? Dat lees je in Zeilen 5/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Tekst: Marinus van Sijdenborgh
Omslagfoto: Klaas Wiersma

Tags: , Last modified: 2 mei 2018
Sluiten