Actueel, Nieuws

Jachthaven Schiermonnikoog uitgediept

13:43

De afgelopen weken hebben ploegboten samen met de waterinjectieboot Jan van Gent, de jachthaven van Schiermonnikoog op een diepte van ongeveer –1,5 meter NAP gebracht. De havenbodem is ook geëgaliseerd, zodat schepen bij laag water niet scheef komen te liggen. De situatie in de haven is vergeleken met voorgaande jaren sterk verbeterd. Vanaf vrijdag 29 april is de haven weer geopend.

Jachthaven Schiermonnikoog

Het heeft de afgelopen jaren niet meegezeten met het baggeren van de jachthaven op Schiermonnikoog. De gemeente krijgt in 2008 geen toestemming meer van het ministerie van Economische Zaken om het schone baggerslib neer te leggen op het Wad. Wel mag het slib worden gedeponeerd in een daarvoor aangelegd depot, direct achter de jachthaven. Maar dat depot raakt vol en het slib moet naar een daarvoor bestemde stortlocatie worden gebracht. De kosten daarvan zijn voor de gemeente Schiermonnikoog niet op te brengen en de gemeenteraad besluit daarom te stoppen met de traditionele wijze van baggeren.

Alternatieve baggermethode

Jachthaven Schiermonnikoog baggerenDe gemeente zet in samenwerking met Stichting Jachthaven en de lokale Watersportvereniging alles op alles om de jachthaven voor een aanvaardbaar bedrag op diepte te houden. Adviseurs bestuderen alternatieve baggermethodes en eentje wordt ook daadwerkelijk toegepast. In het vroege voorjaar van 2015 wordt bij wijze van een pilot het slib door middel van een ploegboot en waterinjectie de haven uitgewerkt. Redelijk succesvol en voldoende basis om dit concept in 2016 verder uit te werken.

Lees ook eerder bericht: Jachthaven Schiermonnikoog toch weer 1.90 onder NAP

 

Tags: , , , Last modified: 2 mei 2016
Sluiten