Actueel

Let op: Werkzaamheden in Molengat

13:38

Wil je in de vaargeul tussen de eilanden Noorderhaaks en Texel varen? Blijf dan zeker ten westen van de MG-betonning. De gele boeien MG-A tot en met MG-C zijn vorige maand verplaatst naar een iets westelijkere positie. Baggerschepen zijn bezig met zandsuppletie, het opspuiten van het strand. Dat gebeurt via een lange leiding die tussen de boeienlijn en het strand loopt. Een zeiltochtje dicht langs de kust zit er dus tijdelijk niet in, maar dat heeft nog niet iedereen begrepen.

Scheepvaartbericht

“Het probleem is dat mensen het VHF blokkanaal 62 niet uitluisteren,” vertelt Chef Verkeersdienst bij Verkeerspost Den Helder, Sjoerd Plagmeijer. “Daarop vermelden we de werkzaamheden in het scheepvaartbericht om vijf minuten over het hele uur. Als het nodig is roepen we de mensen ook op via VHF 62, maar dat lukt niet als ze enkel VHF 16 uitluisteren.” In dat geval wordt het werkschip ingezet. Die heeft de taak om de leidingen aan de baggervaartuigen te koppelen, maar als een voorbijkomend vaartuig niet reageert op een waarschuwingen, komt het tegemoet om te informeren. “Daar gaat best wel wat tijd over. Soms is het vaartuig dan al bijna tot bij de buis gevaren.”

Gelukkig is er tot nu toe nog niets misgelopen. “We merken wel dat het drukker wordt op het water. Per dag zijn er meerdere vaartuigen, voornamelijk pleziervaartuigen, die zich vergissen in de werkzaamheden.” Verwacht wordt dat eind juni de werkzaamheden zijn voltooid en de betonning dan weer naar hun oorspronkelijke positie wordt verlegd.

Omslagfoto (c) Txllxt TxllxT, CC BY-SA 4.0

Tags: , Last modified: 24 juni 2021
Sluiten