Actueel

In de voetsporen van de fluitschepen

15:13

Wat weet je eigenlijk over je favoriete vaargebied? Je komt er al jaren en kent de kustlijn, stroming en havens als geen ander. Maar heb je je wel eens afgevraagd wie jou voorgingen? In elk stuk Nederlands water drijft een rijke geschiedenis – iets waar je vaak geen weet van hebt. Peter Schermer en Sander Vogelenzang gaan al zeilend op zoek naar verhalen uit het verleden. Deze keer: de route naar de Oostzee.

Lang, lang geleden, toen zeilen nog ging over ontdekkingsmissies, oorlogsvoering en handeldrijven, voeren honderden Hollandse schepen per jaar een vaste route: van de Noordzee, via het Deense schiereiland Jutland naar de Oostzee. De Ommelandsvaarders of Oostvaarders, zoals ze werden genoemd, bevoeren de ondiepe Noordzee met 35 meter lange fluitschepen: de bekende houten vrachtschepen met drie masten, een versierd achterschip en een
invallend bovenboord. Op de heenweg waren ze volgeladen met stenen, dakpannen of zout; op de terugweg zaten de schepen tjokvol graan of hout.

Zeilen 7-2018Zeilen 7/2018

Benieuwd naar het interessante verhaal van Peter en Sander? Dat lees je in Zeilen 7/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: Peter Schermer
Tekst: Peter Schermer

Tags: Last modified: 26 juni 2018
Sluiten