Vorst en sneeuw; dit weekend is het dan eindelijk zo ver. Volgens de weermodellen zou de kou-inval zelfs wel eens heel spectaculair kunnen worden, met veel sneeuw en veel ijs. De vriestemperaturen en de forse, tot stormachtige oostenwind op zondag zijn in ieder geval redenen om de boot nog eens goed te checken. Is jouw boot klaar voor de winter?
Vorstvrij
Zowel op de kant als in het water vraagt het vorstvrij houden van de boot voor goede voorbereidingen. Denk daarbij aan de afsluiters, de motor en de zoetwatertank.
Stappenplan:
- Laat de kranen leeglopen
- Giet antivries in de afsluiters
- Giet ook antivries in het toilet
- Maak de motor vorstvrij (hoe je dat doet hangt af van het type motor)
- Gebruik drinkbare-antivries voor je drinkwatersysteem
- Houd de accu’s vol, of neem ze mee naar huis
Afsluiters met antivries vullen doe je zo: Sluit de afsluiter en haal het deel van de slang dat boven de waterlijn zit los. In het ideale geval blaas je hem eerst even door, totdat je bubbels hoort onder/aan de zijkant van de boot. Tegelijkertijd draai je de afsluiter dicht. Vul dan de slang tot boven de waterlijn met antivries en draai de kraan langzaam dicht terwijl het antivries-peil daalt. Zo zit er ook antivries in het kogelhuis. Koppel de slang weer aan.
Lees meer tips in het artikel ‘Winterstallingtips voor in het water of op de kant‘.
Antivries of droogblazen?
Een niet-giftige antivries werkt goed, maar echt goed voor het milieu (of de portemonnee) wordt het natuurlijk nooit. Als je de antivries achteraf weer opvangt in een emmertje dan kun je het spul wel hergebruiken. Je kan er ook voor kiezen om de motor en afluisters droog te blazen met een krachtige luchtpomp. Dat heeft als voordeel dat je de boot zeilklaar houdt. Let wel goed op; bij sommige afsluiters is er een risico dat er na het droogblazen en afsluiten weer buitenwater in de kogel komt, of dat wat water rondom de kogel bevriest. In beide gevallen loop je het risico dat hierdoor de afsluiter kapotvriest. Kies bij twijfel daarom altijd voor een niet-giftige antivries. Lees er meer over in het artikel ‘Je boot (zeil)klaar maken voor de winter‘.
Brandstoftank vol of leeg?
Hoe maak je de brandstoftank winterklaar? De standpunten over dit onderwerp zijn nogal verschillend. De een pleit voor helemaal voltanken, de ander zweert bij een lege tank. Een gulden middenweg is er niet. Als booteigenaar moet je kiezen of je je brandstoftank vol of leeg de winter in laat gaan. Die keuze heeft met veel factoren te maken. Op welke brandstof loopt je motor, van welk materiaal is je tank gemaakt en blijft de boot in het water of staat-ie op de kant? We zijn op onderzoek uitgegaan en spraken diverse mensen over het winterklaar maken van je brandstoftank. Lees hier het artikel!
Onder zeil
Vanaf zaterdag zal er in grote delen van het land sneeuw vallen, en dat zou wel eens een dik pak kunnen worden. Een goede tent biedt bescherming aan kwetsbare delen aan boord, zoals het houtwerk, de kajuitingang en beslag. Zorg er dan wel voor dat de tent goed vastzit, bij voorkeur met extra lijnen. Een slechte tent biedt niet alleen weinig bescherming, hij kan ook nog eens schade toebrengen door vuilophoping op kwetsbare plaatsen of door schavielen van lijnen of tentdoek. Je bent daarmee dan veel verder van huis. De do’s en dont’s lees je in het artikel ‘Overwinteren in de haven: onder zeil‘.
Winterzeilen
“Het mooiste van winterzeilen is het zicht, zodat het ljjkt alsof je het hele Ijsselmeer bij de hand hebt. De dunne lucht werkt als een lens die de kust dichterbij brengt.” schreef Toine Heijmans onlangs in Zeilen 02/2021.
Bent u ook het type zeiler dat gelukkig wordt van winterse weersvoorspellingen? Dan staat er u een mooie tijd te wachten. Een goede voorbereiding is alles. Denk daarbij vooral aan goede weersvoorspellingen, warme kledij en extra veiligheidsmaatregelen, zoals jezelf aanlijnen. Herken onderkoeling (rillen, sufheid, verward spreken en stijfheid zijn symptomen) en hou vooral een oogje op zeezieke en vermoeide bemanning. Voorkom erger door de persoon uit de wind te houden, een warme gesuikerde drank te geven en desnoods een haven op te zoeken. Meer over onderkoeling lees je in deze KNRM-brochure. Meer tips voor winterzeilen lees in het artikel ‘Winterzeilen; 10 tips om het warm en veilig te houden‘.
Winterse zeilverhalen
Als rechtgeaarde Fries maakte Bertine van Dijk al ontelbare tochten door haar geliefde provincie, en weet ze hoe mooi het er is. Collega Erik is onwetend over deze schoonheid; hij zeilt meer op zilt water. Drie dagen winterzeilen ze samen door een stil Friesland, waar ook Bertine nieuwe gebieden ontdek. Lees het verhaal nu in Zeilen!
Wil je elke maand dit soort verhalen lezen? Volgende maand wijden we een nummer aan ‘varen op hoge breedte’. Blijf op de hoogte en word abonnee van Zeilen!
Tags: sneeuw, vorst, vorstvrij, Winter, Winterklaar, Winterklus Last modified: 8 februari 2021