Actueel

HISWA te water naar Lelystad, voordelig voor iedereen?

17:18

De HISWA te water verhuist in 2018 van de Amsterdam Marina naar de Bataviahaven in Lelystad. De voornaamste reden is de ruimere locatie en uitgebreide faciliteiten ten opzichte van het terrein op de NDSM werf in Amsterdam. De HISWA geeft veel voordelen op voor de verhuizing, maar exposanten en bezoekers weten ook veel nadelen op te noemen. Wij hebben de voor- en nadelen op een rij gezet en bij HISWA te water directeur Paul Boomsma voorgelegd.

Meer groeimogelijkheden
De genoemde voordelen zijn onder andere de ruimere locatie, een centrale ligging en uitgebreide faciliteiten. Wij vroegen Boomsma in hoeverre dit een voordeel is ten opzichte van de huidige locatie in de Amsterdam Marina: “Binnen de overeenkomst hebben we de mogelijkheid om zowel op de kade als in het water te groeien. Daarnaast biedt het terrein de mogelijkheid om diverse randactiviteiten en side events te organiseren. We willen als HISWA te water graag meer elan en beleving bieden. Daarbij is Lelystad enorm in ontwikkeling, maar biedt ook nog voldoende ruimte.” Voor de zuiderlingen wordt het een iets langere rit, maar Boomsma ziet juist weer voordelen voor onze oosterburen. “Vanuit Duitsland, en ook het merendeel van de steden en dorpen in Nederland, is Lelystad goed aan te rijden. Het vliegveld van Lelystad wordt ook enorm uitgebreid qua aantallen vluchten. De beurs is straks goed bereikbaar met zowel openbaar vervoer en de auto. Lelystad is goed bereikbaar met de trein, en tussen de beurs en het station rijden straks frequent bussen. Qua faciliteiten is er ook genoeg te doen, op de kade zijn diverse gezellige terrassen en restaurants te vinden, er is een museum en de Batavia stad Fashion Outlet is op loopafstand.”

Beurs combineren met shoppen
In de Amsterdam Marina lopen naast de watersport fans, ook veel ‘zwevende watersporters’ rond. De mensen die geen boot hebben, maar nog in de oriënterende fase zitten. Zij combineerden de HISWA te water vaak met een uitstapje in Amsterdam. Boomsma is niet bang deze doelgroep te verliezen. “We hebben straks een combinatieticket waarmee bezoekers korting in de Batavia Stad Fashion Outlet krijgen. Ook willen we mensen met boot aanmoedigen met de boot naar de beurs te komen, zij krijgen dan korting op het liggeld. De diepgang in de haven is 3 meter 20, dit moet dus ook geen probleem opleveren.”

Lelystad watersportstad
In het persbericht van de HISWA te Water vertelt wethouder John van den Heuvel: “Met de komst van de HISWA te water kan Lelystad zich nog beter positioneren als watersportstad. Wij zijn dan ook erg blij dat de organisatie voor Lelystad heeft gekozen en we kijken uit naar de komst van de HISWA te water.” Dat Lelystad een watersportstad is, lijkt nog niet echt opgepakt onder watersportend Nederland. Wellicht kan de watersportbeurs dit veranderen, Boomsma ziet het positief in. “Lelystad is enorm aan het ontwikkelen als watersportstad, ze trekken momenteel al een paar miljoen bezoekers per jaar waarvan een groot gedeelte afkomstig is uit het buitenland.”

Of het voor iedereen zo positief uitpakt zien we volgend jaar september. Daarna hebben we in ieder geval vijf jaar om te wennen aan Lelystad als nieuwe locatie van de HISWA te water. De overeenkomst met Bataviahaven heeft namelijk een looptijd van vijf jaar, met een optie voor nog eens vijf jaar.

Foto’s: OTTI Fotografie/ HISWA te water

Tags: , Last modified: 12 juli 2017
Sluiten