Actueel

Heb jij de plastic walvis al gespot?

10:28

Een gigantisch walvis, die is gemaakt van vijf ton plastic dat afkomstig is uit de oceaan, springt al een tijdje uit de Utrechtse Catharijnesingel. Het 11 meter grote kunstwerk bestaat uit onder andere flessen, jerrycans en gedumpte apparaten. Heb jij hem al in het echt gezien?

De walvis, die de naam Skyscraper draagt, is een kunstwerk van het Amerikaanse bureau STUDIOKCA. De makers willen hiermee aandacht vragen voor de problemen van de plastic soep in de oceaan. De ontwerpers verzamelden vier maanden lang blauw en wit plastic afval aan de kust van Hawaï.

(c) Robert Oosterbroek – Universiteit Utrecht

Maatschappelijk doel

Op initiatief van Universiteit Utrecht (UU) is het project naar Nederland gekomen. De opbouw van de walvis startte eind december en op 18 januari was de officiële opening van het kunstwerk. Rondom de sculptuur worden er verschillende evenementen en lezingen georganiseerd. De walvis staat symbool voor het onderzoek van de UU naar duurzaam waterbeheer. Ook is het een statement tegen de enorme hoeveelheid plastic afval die onze wateren wereldwijd vervuilt.

En hij ‘zwerft’ door…

Het kunstwerk was hiervoor in Brugge. Utrecht, waar de walvis in totaal een half jaar blijft, is de tweede bestemming van Skyscraper. In de zomer reist de sculptuur door naar Parijs en Japan. Vanaf daar gaat het plastic gevaarte verder naar vele andere steden.

(c) Robert Oosterbroek – Universiteit Utrecht

Omslagfoto: Robert Oosterbroek – Universiteit Utrecht

Tags: , Last modified: 26 januari 2019
Sluiten