Actueel

Eigenaar charterschip vervolgd na fataal ongeluk door rotte mast

17:39

De eigenaar en schipper van zeilboot de Amicitia wordt vervolgd voor dood door schuld. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de 53-jarige man dat hij nalatig is geweest met het onderhoud. In 2016 brak voor de kust van Harlingen een mast af van het charterschip waardoor drie opvarenden om het leven kwamen.

Uit onderzoek is volgens het OM gebleken dat het ongeval is veroorzaakt door houtrot aan de voorste mast. De mast en de tuigage vielen op de drie slachtoffers (19, 43 en 48 jaar oud). Destijds werd de KNRM ingeschakeld om hulp te verlenen. “Toen onze jongens ter plaatse kwamen, moesten zij vaststellen dat zij niets meer konden doen,” liet de reddingsmaatschappij in 2016 weten.

Aan boord bevond zich een Duitse familie van twaalf personen en de schipper met zijn vrouw. De groep had een tripje gemaakt over de Waddenzee. Alle drie de omgekomen mannen waren afkomstig uit de Duitse gemeente Amberg.

(c) ANP

Rottingsproces van vier jaar

Vorig jaar stelde de OVV (Onderzoeksraad voor Veiligheid) in een rapport dat de mast van de boot grotendeels van binnen was doorgerot. Dat gebeurde doordat er water was binnengedrongen en daar niet weg kon. Het rottingsproces vond plaats in vier jaar tijd en werd niet opgemerkt door de eigenaar, het onderhoudspersoneel en de keuringsinstanties.

Het incident leidde tot een onderzoek naar de veiligheid van Nederlands ‘bruine vloot’. Hieruit blijkt dat de slechte onderhoudstoestand van de Amicitia geen uitzondering is, maar in heel de sector speelt.

Omslagfoto: ANP

Last modified: 25 september 2018
Sluiten