Actueel

Eerste etappe Mini Transat zit er bijna op

16:22

Mini Transat
2017-10-01 00:00:00 Competitors sail their monohull as they take the start of the Mini Transat sailing race, a solo race from La Rochelle to La Martinique, off La Rochelle, on October 1, 2017. / AFP PHOTO / XAVIER LEOTY

Nog een klein stukje en het eerste deel van de Mini Transat is gevaren. Na ruim een week aan één stuk door zeilen en 1350 zeemijl verder arriveren de deelnemers bijna op Las Palmas. Nederlander Sander van Doorn is momenteel nummer 40 van de 55 boten in zijn serieklasse.

Op het moment van schrijven liggen in de protoklasse Léopold Léger, Lipinski en Bolzinger aan kop. En in de serieklasse zijn Aubrun, Le Draoulec en Sineau de nummers één, twee en drie. In beide klassen is er een uitvaller. Dat is opvallend weinig en heeft wellicht te maken met de weersomstandigheden.

Mini Transat schrijft geschiedenis

De eerste etappe van de Mini Transat zal wellicht de geschiedenisboeken ingaan als één van de langste van de moderne tijd, sinds de proto’s en serieboten de oorspronkelijke Muscadets en Serpentaires hebben vervangen. Op een gegeven moment viel de wind zo goed als weg. Op dit ogenblik waait het vijf tot negen knopen en komt de wind uit het oosten. De voorspelling is dat de wind later vandaag naar het westen zal draaien. Klik hier voor de tracker.

Sander van Doorn aan boord van Pogo3 Air Charge. Foto: Klaas Wiersma

De Nederlandse Van Doorn vaart momenteel met zijn serieboot Air Charge als nummer 40. Begin vorige week was hij zestiende. Van Doorn is dus aardig wat plekken gekelderd. Máár de strijd is nog niet gestreden, want er komt nog een etappe aan waarin hij revanche kan nemen…

2700 miles to go

Mini Transat

Foto: Marcel Monchet

Dit jaar doen er voor het eerst proto’s mee die met foils zijn uitgerust. De boten zijn niet ontworpen om te vliegen, maar zijn foil assisted. Arkema 3 met Quentin Vlamynck  ligt momenteel op een 15e plaats. Proto 888 ‘de kikker’ van Zwitser Simon Koster vaart rond de top vijf.

Het tweede deel van de wedstrijd gaat begin november van start. Voor dit deel van de Mini Transat moet er 2700 zeemijl worden afgelegd door de zeilers om Martinique te bereiken. Deze etappe zal tussen de vijftien en twintig dagen duren.

Omslagfoto: Xavier Leoty

Lees ook: Mini Transat van start met één Nederlander

Tags: , , Last modified: 25 oktober 2017
Sluiten