Actueel

Dit zijn de winnaars van de European Yacht of the Year 2020

22:00

Deze boten zijn uitgeroepen tot European Yacht of the Year 2020. De awards werden op de eerste avond van Boot Düsseldorf uitgereikt. In oktober werd proefgevaren op de Middellandse Zee, waar journalisten van twaalf Europese tijdschriften, waaronder Zeilen, een week lang te gast waren in jachthaven Port Ginesta. In Zeilen 11/2019 heb je kunnen lezen welke boten er in de vijf verschillende categorieën waren genomineerd. Meer over de winnaars lees je in Zeilen 03/2020, die eind februari op de mat en in de winkel ligt.

Beneteau Oceanis 30.1

Toerjacht – family cruiser: Beneteau Oceanis 30.1

De kleinste telg van de Oceanis-serie is voorspelbare, evenwichtige boot. Benedendeks is veel volume, en dus veel ruimte beschikbaar voor comfort. Juist door dat volume steekt de boot boven het maaiveld uit. De beperkte breedte, de vele opties voor kielconfiguratie en de mogelijkheid om er al bij de werf een maststrijksysteem op te laten zetten, maken de Oceanis 30.1 zeer veelzijdig. Het comfort dat vroeger was voorbehouden aan grote jachten en het gebruiksgemak dat inherent is aan een kleine boot, zijn verenigd in de kleine Oceanis en binnen bereik van vrijwel iedere toerzeiler. Betaalbaar, voorspelbaar in gedrag en eenvoudig te hanteren.

Kijk voor meer informatie over de boot op beneteau.com of nova-yachting.nl

 

X 4.0

Toerwedstrijdjacht – performance cruiser: X 4.0

Het is niet noodzakelijk om aan een boot af te kunnen zien waarom hij zo duur is. Voelen, weten en ervaren is genoeg. De X 4.0 is zo’n boot. Een boot van praktische schoonheid, waarbij weten met wat voor boot je zeilt, voldoende is om ervan te genieten. Anders dan wat de zelfkerende fok doet vermoeden, is de X rasechte zeiler, die alles in zich heeft voor een gemakkelijke en comfortabele overtocht. Betrouwbaar en eenvoudig in de hand te houden als het nodig is, maar met hetzelfde gemak aan zichzelf over te laten. Een tijdloze klassieker.

Kijk voor meer informatie over de boot op x-yachts.com of x-yachts.nl

Dehler 30 OD

Wedstrijdjacht – racer: Dehler 30 one design

De talloze trimmogelijkheden, zeilconfiguraties en praktische oplossingen maken van de Dehler 30 one design en plezier om mee te zeilen – mee te spelen. De Dehler voelt aan als een open boot, is stijf en heeft een hoog snelheidspotentieel, zonder daarbij een ingewikkelde of moeilijke boot te worden. Een flinke lap zeil, een stijve constructie, de diepe kiel en de uitgekiende bediening schreeuwen om avontuur. Hoewel de boot vooral voor een kleine bemanning is gebouwd, zit er precies voldoende basiscomfort in om met vrienden of familie sportief op vakantie te kunnen gaan. Ken je het cliché pocket rocket? Dit is er een. Compact, lichtgewicht en snel speelgoed.

Lees de vaartest in Zeilen 02/2019

Kijk voor meer informatie over de boot op hanseyachtsag.com of dehler.nl

Amel 60

Luxejacht – luxury cruiser: Amel 60

Binnen de veilige grenzen van je eigen jacht en je eigen huis naar waar de wind je ook brengt. De Amel 60 biedt degelijkheid en luxe, maar ook praktische bescherming zoals het dekhuis en de massieve reling. Voor een ontspannen en eenvoudige overtocht zijn veiligheid en backupsystemen geïntegreerd in het ontwerp. De Amel biedt haar bemanning de essentie van decennia wereldzeilervaring in een chique jasje.

Kijk voor meer informatie over de boot op amel.fr

Club Swan 36

Innovatieprijs: ClubSwan 36

Een sportboot, maar geen agressieve, een snelle boot, zonder erover op te scheppen. Hij voldoet perfect aan de verwachtingen – en overtreft ze met gemak – maar niet té veel. De ClubSwan 36 biedt een krachtige stijlvolle klasse. De boot is goed en efficiënt gebouwd en is als sportboot anders dan de anderen.

Om hoger aan de wind te kunnen varen, moet je de eerst lager sturen; kom je boven zeven knopen bootsnelheid, dan gaat het profiel van de C-foil werken en trekt de foil de boot naar loef, haast tegen de wind in. Op de ruime koersen is er meer verticale lift en komt de boot half uit het water – klaar voor een snelle, vloeiende vlucht. Omdat de C-foil in de boot verdwijnt, is de boot ook met zeer lichte wind razendsnel. Goed voor een nieuwe dimensie in uitzonderlijk zeilen.

Kijk voor meer informatie over de boot op nautorswan.com of messink.nl

Multihull

Beide boten in de categorie Multihull betrof het prototype en vertoonden nog te veel verbeterpunten om ze tot European Yacht of the Year te benoemen. De jury heeft daarom besloten dit jaar geen prijs uit te reiken in de categorie Multihull.

 

Beeld (c) Rick Tomlinson

 

 

Tags: , , , , , , , Last modified: 3 februari 2020
Sluiten