Boten

Welke boot wint? Europese Boot van het Jaar 2024

Bavaria C46, Outremer 52, Arcona 50, Saffier se 24 lite en Bestevaer 36

22:00

EYOTY 2024 - Ludovic FRUCHAUD IMACIS photography - Copyright 2023

De European Yacht of the Year-Awards 2024 zijn feestelijk uitgereikt op de eerste avond van ‘s werelds grootste overdekte watersportbeurs Boot Düsseldorf. De winnaars en waarom ze hebben gewonnen in het kort.

Winnaar categorie Toerjacht: Bavaria C46

(c) Ludovic FRUCHAUD/EYOTY

De Bavaria C46 combineert goede zeileigenschappen en hanteerbaarheid met veel leefruimte en comfort benedendeks in een moderne 46-voeter, met een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding in interieur en afwerking.

Genomineerd waren verder RM1380, Maxus 35, Beneteau Oceanis 37.1, Dufour 41, Hanse 410, Elan Impression 43.

Winnaar categorie Multihull: Outremer 52

(c) Ludovic FRUCHAUD/EYOTY

Toen we dachten dat het niet beter kon, wist Outremer met de 52 een buitengewone snelle toercatamaran neer te zetten. Een zeer complete en snelle toercat, die zijn opvarenden mee laat zweven over de golven. Hoge kwaliteit, veel ruimte, een hoge snelheidspotentie en toch een groot gevoel voor veiligheid.

Genomineerd waren HH44, Neel 52.

Winnaar categorie Luxejacht: Arcona 50

(c) Ludovic FRUCHAUD/EYOTY

De eerste Arcona van Niels Jeppesen is meteen raak. Het vakmanschap van de Arcona-werf, gecombineerd met de kennis en ervaring van oud-X-Yachts-oprichter Jeppesen levert een jacht met koninklijke stijl op. Ingetogen luxe en uitmuntende zeilkwaliteiten leveren de Arcona 50 de titel European Yacht of the Year 2024 op.

Genomineerd waren verder Contest 50CS, Xc47, Jeanneau Yacht 55

Winnaar categorie Bijzondere boot: Saffier se 24 lite

(c) Ludovic FRUCHAUD/EYOTY

De Saffier se 24 lite laat zien dat Safier pas net begonnen is. Elk nieuw model is verfijnder dan het voorgaande. Bijna elk model in de huidige serie is prijswinnend. De se 24 lite is simpel en elegant, bliksemsnel, maar nooit nerveus. Trailerbaar, snel zeilklaar en zorgeloos te zeilen, zorgt de Saffier se 24 lite voor maximaal zeilplezier.

Genomineerd waren verder Jeanneau Sun Fast 30 One Design, Cape Cod 676, Shogun 43, Flaar 24, Pointer 30

Eervolle vermelding Duurzaamheid: Bestevaer 36

(c) Ludovic FRUCHAUD/EYOTY

De Bestevaer 36 is gemaakt voor de ondiepe Waddenzee, maar zou elke opgave die zijn schipper hem stelt met verve moeten kunnen doorstaan. Een buitengewoon jacht op zich. Ontworpen en gebouwd volgens de hoogste standaarden. Het duurzaamheidsaspect is daarin leidend. De boot is gebouwd van zo duurzaam mogelijk gemaakte, lokaal geproduceerde materialen. Van aluminium en kunststof, tot textiel en hout.

Meer lezen?

Je kunt uitgebreid lezen over de winnaars in Zeilen 03, die 22 of 23 februari op de mat ligt. Nog niet op de mat? Word snel abonnee! Voor prijzen en specificaties van de genomineerden kun je Zeilen 11/2023 er nog eens op naslaan. De vaartesten of impressies van een groot deel van de genomineerden lees je in Zeilen.

Tags: Last modified: 21 januari 2024
Sluiten