Actueel

De leukste kinderhavens van Nederland

09:15

Iedere ouder weet het: als je kinderen blij en tevreden zijn, dan ben jij dat ook. Ga je dus met het hele gezin op zeilvakantie, dan loont het zeker de moeite de havens met zorg uit te kiezen.

“Wat is jouw favoriete haven? Bij welke aangekondigde bestemming staan je kinderen te juichen in het gangboord en waar zijn ze niet meer weg te slepen als je zondagochtend wilt vertrekken naar je thuishaven?’ Deze en nog veel meer vragen legden we voor aan meer dan vijftig gezinnen. Naast een interessant overzicht van beste kinderhavens leverde dat vooral stof tot discussie op. Want wat kenmerkt nu eigenlijk een goede kinderhaven? Waar het ene gezin een volledig ingerichte marina met pretparkachtige faciliteiten als het toppunt van geluk beschouwt, zweert een ander bij een verlaten steigertje midden in de natuur. En misschien maakt juist die grote diversiteit het zeilen in Nederland zo leuk en afwisselend. Zeker wanneer je af en toe een verrassende nieuwe bestemming aandoet.

Topnoteringen

De meeste gezinnen die onze vragenlijst helemaal hebben ingevuld, noemen vooral havens in Zeeland, in Friesland en aan het IJsselmeer. In Zeeland staat Jachthaven Bruinisse op één, aan het Markermeer scoort Marina Volendam goed en op het IJsselmeer Enkhuizen en Marina Makkum. En de Waddeneilanden natuurlijk, die lijken bij iedereen favoriet. “Verstilde dorpjes, weinig autoverkeer, struinen in de Waddenmodder, fietsen op een tandem, het Juttersmuseum, de duinen en het strand. Wat wil een kind nog meer?” schrijft een zeilende ouder.

Zeilen 08/2018

Benieuwd naar de rest van het verhaal over de leukste kinderhavens van Nederland? Wil je bijvoorbeeld weten waarom Marina Volendam zo leuk is voor kinderen? Dat lees je in Zeilen 08/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: Privé collectie
Tekst: Walewijn de Vaal

 

Tags: , , Last modified: 14 augustus 2018
Sluiten