Actueel

Daar zit een luchtje aan

09:09

“Het toilet pompt niets meer weg,” zegt een van de bemanningsleden. Ik ben blij dat ik net op wacht ben. Toch heb je het toilet straks nodig, dus als zij het niet kunnen repareren, zit je alsnog met de gebakken peren.

“Is onze nieuwe opstapper op de hoogte van het toiletpapierbeleid?” De schipper kijkt naar niemand in het bijzonder. Nee, zeg ik binnensmonds. “Verstopt?” Een paar mijl verder komt de ploeg weer boven. “Men zegt dat Maarten het laatste redmiddel is.” Dat durf ik natuurlijk niet te betwisten. Dus rolt Maarten zijn mouwen op en maakt hij zonder
omhaal de eerste aansluiting na de pomp los. Hij pompt een flink aantal slagen door. Zo gaat hij steeds verder in de leiding naar buiten, totdat hij niet meer door kan pompen.

Urinesteen

“Daar zit ’ie,” zegt hij, en hij wijst naar de slang richting de beluchter. Dat de beluchter in de toiletruimte zelf zit, verklaart overigens ook meteen de rioollucht. “Op het moment dat ik de slang loshaalde en boog om hem in de puts leeg te kunnen laten lopen, brak de laag met urinesteen in de buis.” Maarten haalt de puts onder de slang vandaan en houdt hem schuin. “Zie je die brokjes onderin? Da’s urinesteen.”

Zeilen 6/2018

Wil je weten wat urinesteen is en hoe je het kunt voorkomen? Dat lees je in Zeilen 6/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: MS Jackson Creative Commons
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Tags: Last modified: 20 juni 2018
Sluiten