Actueel

Dit is er vanaf nu weer mogelijk voor (een deel van) de chartervloot

12:00

De schippers die met hun schepen kunnen voldoen aan de 1,5 meter-maatregel krijgen vanaf maandag 1 juni, tweede pinksterdag, weer wat vrijheid. Ze kunnen met gasten het water op of het schip als stilliggend vakantiehuisje aanbieden. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft aangegeven dat vanaf 1 juni samenkomsten op een vaartuig tot dertig personen zijn toegestaan als de 1,5 meter afstand behouden blijft. Voor zover aanwezig, mag ook de horeca aan boord weer open.

Het advies vanuit het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport is dat de schippers gebruik maken van de BBZ-protocollen. Deze protocollen, die je hier vindt, hoeven niet individueel goedgekeurd te worden of nog worden voorgelegd aan de eigen gemeente of veiligheidsregio.

De benadering is afgestemd met ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid Welzijn en Sport en de veiligheidsregio’s Kennemerland, Noord Holland Noord, Noord Holland Midden en Waterland. De BBZ (Vereniging voor Beroepschartervaart) informeert de overige veiligheidsregio’s en hoopt daardoor een einde te maken aan de onzekerheid.

Voor ‘het andere deel’ van de vloot

Het is voor een groot deel van de vloot onmogelijk om in de 1,5 meter economie hun schip te kunnen verhuren voor tochten voor een redelijk bedrag. De BBZ is zich hiervan bewust en blijft zich dus onverminderd inzetten voor verruiming van de steunmaatregelen en een noodfonds.

“De dag dat we weer mogen varen, komt elke dag eentje dichterbij”

Zoals Maurits Minnaard (Enkhuizen), schipper van Zeilschip Eendracht eerder zo mooi vertelde: “De dag dat we weer mogen varen, komt elke dag eentje dichterbij.” Vanaf maandag 1 juni om 12.00 uur mag onder andere hij de zeilen weer hijsen. Het plan is om aanvankelijk met gezinnen uit Enkhuizen te gaan zeilen. Lees hier meer over Captain Corona.

Ook traditioneel zeilschip Bounty, met aan het roer schipper Alex van Klaveren (Hoorn), is blij dat hij na weken stilleggen weer het water op mag gaan met gasten.

Remco Voorneveld (Monnickendam) van de Loungeklipper gaat vanaf tweede pinksterdag ook weer het water op met zijn vloot.

Heb je  al gehoord van Zeilhuisje.nl van Hielke Blom en Slaapschepen.nl van Mark Jongedijk? Meerdere charterschippers bieden op deze platformen hun schip aan. Hier kunnen personen een ‘uniek huisje huren’ waarmee ze kunnen zeilen en op meerdere locaties kunnen komen in één weekend of week.

Tsjerk Hesling Hoekstra gaat weer van start met zijn veerdienst. Eilandhopper Zeilende Veerdienst brengt de gasten aan boord van traditionele zeilschepen naar de Nederlandse waddeneilanden.

Omslagfoto: Roos Bähr

Tags: , , , , , , , Last modified: 29 mei 2020
Sluiten