Actueel

Muur van luchtbellen haalt plastic uit Amsterdamse grachten

11:31

Amsterdam heeft de eerste Bubble Barrier in het Westerdok ontvangen op donderdag 7 november. De Bubble Barrier is een scherm van luchtbellen dat klein, zwevend plastic uit het water van de grachten haalt. Hierdoor kan het niet meer verder naar de Noordzee stromen. Amsterdam heeft hiermee een wereldwijde primeur in de strijd tegen plasticvervuiling.

De Bubble Barrier is bedacht door The Great Bubble Barrier. Dit is een Nederlandse start-up die gevestigd is in Amsterdam- Noord. De missie van de organisatie is om plastics op te vangen in rivieren en het bewustzijn te vergroten om zo nog meer plasticvervuiling te voorkomen.

(c) The Great Bubble Barrier

Uitgang naar het IJ

De Bubble Barrier is geplaatst in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. Het Westerdok in het Westelijk Havengebied is een uiteinde van de monumentale grachtengordel van Amsterdam en een uitgang naar het IJ. Met de Bubble Barrier als nieuw middel zoekt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht naar een oplossing voor het zwevende plastic en kleiner plastic afval (vanaf 1 millimeter) dat ondanks het drijfvuilvissen achterblijft in het grachtenwater.

(c) The Great Bubble Barrier

Muur van luchtbellen

De Bubble Barrier is een bellenscherm dat wordt gecreëerd door lucht door een buis met gaten erin te pompen. Deze buis bevindt zich op de bodem van de waterweg. De Bubble Barrier creëert een opwaartse stuwkracht, die afval naar het oppervlak van het water brengt. Door de diagonale plaatsing in de waterweg, gebruikt de Bubble Barrier de natuurlijke stroom om het plastic naar het opvangsysteem aan de kade te geleiden. Zowel schepen als vissen kunnen de Bubble Barrier passeren, maar plastic wordt gestopt.

Geen hinder voor de scheepvaart

De Bubble Barrier maakt slim gebruik van de natuurlijke stroming van de waterweg en geleidt plastic naar de zijkant van rivieren en kanalen. Hiervoor hoeft er niks gewijzigd te worden aan de infrastructuur. Een ander bijkomend voordeel is dat het zuurstofgehalte in het water verhoogd.

In 2017 schreven wij ook al over de The Great Bubble Barrier.

Omslagfoto: The Great Bubble Barrier

Tags: , , , , Last modified: 9 november 2019
Sluiten