Actueel

Profiel: Bouwe Bekking (Team Brunel)

09:35

Bouwe Bekking

Bouwe Bekking (54) is de schipper aan boord van het Nederlandse Team Brunel in de aankomende Volvo Ocean Race. Om meer te weten te komen over deze persoonlijkheid heeft Zeilen een korte (zeil)biografie over hem geschreven. De komende tijd zullen ook de profielen van de andere schippers verschijnen of deze zijn al onlangs gepubliceerd.

Bekking is op 17 juni 1963 geboren in het Nederlandse Deventer. Hij heeft al aan veel grote internationale zeilwedstrijden meegedaan en deze ook meermaals gewonnen. Onder andere de Admiral’s Cup, de Newport Bermuda Race, de Sydney to Hobart Yacht Race en de Sardinia Cup.

Winnen of verliezen gebeurt tussen de oren

– Bouwe Bekking

Bekking en Huisman

Bekking en Huisman, de twee Nederlanders aan boord bij Team Brunel. Misschien nemen zij volgend jaar juni in Den Haag de trofee in ontvangst. Foto: Rich Edwards/Volvo Ocean Race

Achtmaal is scheepsrecht

Al dertig jaar lang is Bekking verweven met de Volvo Ocean Race. Dit wordt zijn achtste deelname. Nog niet eerder is er een andere zeiler geweest die zo vaak heeft geparticipeerd in deze wedstrijd. In 1985-86 debuteerde hij aan boord bij Team Philips Innovator.

In 2006 overkomt Bekking het ergste wat een zeezeiler in hart en nieren kan overkomen; hij moet zijn zinkende schip verlaten. Wegens een zwakte in de kielconstructie op de Atlantische Oceaan raakt de boot lek en gaat ten onder. De editie daaropvolgend raken Bekking en zijn team weer in de problemen. Hij vaart met zijn boot Telefónica Blue op een rots bij het Zweedse Marstrand.

Het wordt de derde keer dat een schip onder leiding van Bekking vaart. Deze rol aan boord is leiderschap in een snelkookpan zegt hij. Alle gedreven topsporters hebben hetzelfde doel voor ogen: winnen. Maar hoe houd je dan de boel bijeen als stress, vermoeidheid en prestatiedruk behoorlijk oplopen? Op die vraag antwoordt hij als volgt: “Winnen of verliezen gebeurt tussen de oren.”

Nog geen één keer heeft de VOR-veteraan de race gewonnen. De vorige editie eindigen hij en zijn team als tweede in het eindklassement. Wie weet mag hij nu wél de zeventig centimeter hoge trofee eind juni in ontvangst nemen.

Omslagfoto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

(Zeil)biografie:

Simeon Tienpont

Charles Caudrelier

David Witt

Xabi Fernández

Charlie Enright

Dee Caffari (verschijnt op: 19 oktober)

Tags: , , Last modified: 24 oktober 2017
Sluiten