Actueel

Boeiend Brazilië: tropische ankerbaaien en bijzondere beesten

07:30

Sinds juni 2016 zeilen Ivar en Floris met hun klassieke Buchanan kits Lucipara2 de wereld rond. Na Kaapverdië zijn ze de Atlantische Oceaan overgestoken naar Brazilië. Hun tocht voert naar het zuiden, langs magische ankerbaaien, bijzondere beesten en helaas ook verontrustende sociale en ecologische problemen.

‘Kijk, er komen dolfijnen aan!,” roept Floris vol enthousiasme. Terwijl wij wakker worden tijdens het ochtendzwemmen, springt er een dolfijn pirouetterend uit het water. Een ander komt nieuwsgierig een kijkje nemen. Op de achtergrond kleurt Fernando de Noronha knalgroen. De weelderige begroeiing op het eiland reikt van de top van de markante rots Morro do Pico tot aan de gouden stranden. Elegante fregat-vogels en acrobatische jan-van-genten vliegen rondom onze boot. Onze eerste ontmoeting met Brazilië is magisch.

Oase in de woestijn

De weelderige natuur staat in fel contrast met wat we tijdens de oceaanoversteek zagen. In twee weken zeilden we van Kaapverdië ruim 1.400 mijl hiernaartoe. Het weer was allesbehalve constant: de noordoostpassaat, doldrums, buien, een tropical wave en de zuidoostpassaat. Schepen zagen we alleen op de AIS en ’s nachts staarden we naar de sterrenhemel die tot aan de horizon reikte. We misten flora en fauna – die was beperkt tot velden zeewier, een enkele vogel en twee gevangen vissen. Ondanks dat onze eerste oceaanoversteek goed verliep, verlangden we daarom toch wel weer naar land.

Ongerept, gouden strand

We kajakken naar het strand van Fernando de Noronha en klaren in bij havenmeester Marcos. Hij spreekt amper Engels, dus komen Floris’ Portugese lessen goed van pas. Omdat de kosten voor ankeren en een bezoek aan het eiland fors zijn, besluiten we ons verblijf tot twee dagen te beperken. We verliezen geen minuut en beginnen meteen aan een wandeling zodra het papierwerk is geregeld. Vanaf een rots kijken we uit op een ongerept, gouden strand.
Ademloos nemen we het in ons op. Zelden hebben we zo’n idyllisch, verlaten strand gezien. Palmbomen met kokosnoten maken het plaatje van het paradijs compleet. Dit tropische eiland, dat mooi op onze route naar Salvador de Bahía ligt, voelt dan ook als een oase.

Zeilen 07/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal over Brazilië? Hoe zit het er met de veiligheid en de beruchte bureaucratie? Je leest het in Zeilen 07/2019. Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 24 juli verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto’s: Ivar Smits en Floris van Hees
Tekst: Ivar Smits en Floris van Hees

Tags: , , , , , , , Last modified: 22 juli 2019
Sluiten