Actueel

Belgisch jacht strandt: kiel afgebroken

09:40

Een Belgisch zeiljacht met drie opvarenden is maandag 14 mei gestrand op de banken bij Zeebrugge. De drie opvarenden zijn gered. Bij de stranding brak de kiel af.

Aan lagerwal

Op ongeveer 0,7 mijl vanaf de oostelijke pier van Zeebrugge liep Sigma 362 Mariposa aan de grond op lagerwal. Op het moment van het ongeluk, tussen 10.00 en 10.30 uur, was er dichte mist en stond er een noordenwind van 6 Beaufort. De hulp van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst werd ingeroepen, die hun boot Straffe Hendrik inzet. Zij zijn in achttien minuten ter plaatse en maken ook videobeelden van de redding. Tegelijkertijd is ook de hulp ingeroepen van een reddingshelikopter.

Als de reddingsdiensten naderen, breekt de kiel af van het zeiljacht, waardoor de boot kapseist. Twee van de opvarenden te water raken, waaronder een lichamelijk gehandicapte man. Straffe Hendrik werpt degene die zich aan de preekstoel van het jacht vastklampt een reddingsboei toe en haalt hem binnen. Op de video is te zien dat de man voor hij te water gaat zijn automatische reddingsvest activeert. Dat ontvouwt zich overigens maar voor de helft. De reddingsboot neemt de man aan boord, terwijl de Sea King reddingshelikopter de andere twee drenkelingen oppikt. De drenkelingen komen er met onderkoelingsverschijnselen vanaf. Het jacht spoelt later aan op het strand bij Heist. Wonderbaarlijk genoeg met de mast nog overeind.

Kielbreuk

Op de beelden is te zien dat de kiel is afgebroken. Deze lijkt het deel van het vlak waaraan deze was bevestigd, te hebben meegenomen. Op een foto van na de stranding, gemaakt door Jef S’jegers (getoond op Clubracer.be) is er significante schade zichtbaar. Zo loopt er een scheur vanaf het kuipschot naar de dekrompverbinding. Het is waarschijnlijk dat dit is ontstaan door de stranding. Zelfs een zeer solide polyester jacht dat aan in grondzeeën aan lagerwal terechtkomt of op een harde ondergrond (zoals een zandbank) strandt, kan in korte tijd tot moes worden geslagen of van haar kiel worden ontdaan zonder dat er tevoren reden was voor twijfel aan de constructie van het jacht.

Hoe het jacht terechtkwam in de situatie is nog niet bekend.

Beeld: Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst

 

Last modified: 17 mei 2018
Sluiten