Actueel

6x klustips voor tijdens het paasweekend

17:00

Het paasweekend dient normaal gesproken als de start van het watersportseizoen, maar helaas is dat dit jaar anders vanwege de coronacrisis. Varen is op sommige plekken zelfs helemaal verboden. Veel jachthavens zijn (voor ligplaatshouders) nog wel toegankelijk. Wat je dus kunt doen is klussen, natuurlijk op gepaste afstand en de regels in acht nemend. Zeilen dook in het digitale archief en kwam een aantal handige klustips tegen. We hebben er hieronder 6 voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Lieronderhoud
Zon, zout en zand zorgen voor slijtage, verweerde zeilen, verteerde rubberbootjes en andere ongemakken. Bij lieren is regelmatig onderhoud dé manier om problemen te voorkomen en het materiaal in topconditie te houden. Bij Ruth Gerritse en haar man Mark van ’t Woud krijgt elke lier aan boord eens in de paar maanden een grote beurt.

Ga hier naar het hele artikel.

Tip 2: Strak in de lak
Al een tijdje weet hij dat er geen ontkomen meer aan is: de 35 jaar oude Victoire van Peter Schermer is dringend toe aan een nieuwe jas. Perfectionistische doe-het-zelfzeiler als hij is gaat hij de uitdaging aan en verft hij zelf het bovenwaterschip. Op ons verzoek hield hij een dagboek bij.

Ga hier naar het artikel.

Tip 3: Antifouling aanbrengen in 6 stappen
Het vaarseizoen staat voor de deur. Volg stapsgewijs hoe je antifouling aanbrengt op je boot. De stoffen in antifouling zijn gevaarlijk voor de huid. Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen: trek latex handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op, en gebruik bij voorkeur ook een stofkap en een (wegwerp-) overall met muts.

Ga hier naar het artikel.

Tip 4: Beslag monteren
Beslag monteren is een serieuze aangelegenheid. Het moet goed waterdicht gemonteerd zijn, anders heb je kans op lekkage. Om te voorkomen dat er water tussen de bouten doorsijpelt, gebruik je kit om het af te dichten. De kit is niet bedoeld om het beslag steviger te verankeren, dat doe je met de bouten en moeren. Als je gebruikt beslag monteert en bouten en moeren hergebruikt, zorg dan dat alle oude kitresten zijn verwijderd en dat je alles hebt ontvet.

Ga hier naar het artikel.

Tip 5: Verwijder aanslag boven de waterlijn met citroen
Heb jij er ook weleens last van, zo’n gele rand met aanslag vlak boven de waterlijn? Deze is vaak moeilijk te verwijderen, maar er is een veilig, goedkoop en milieuvriendelijk trucje voor: citroen! Zodra je met een schijfje of een halve citroen over de aanslag veegt, zie je deze zienderogen verminderen.

Ga hier naar het artikel.

Tip 6: Onderhoudstips buitenboordmotoren
Om met je buitenboordmotor optimaal aan de start van het nieuwe seizoen te verschijnen, is periodiek onderhoud noodzakelijk. Zeilen zet alle onderhoudspunten voor je op een rij.

Ga hier naar het artikel.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , Last modified: 10 april 2020
Sluiten