Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

50 jaar Rolex Middle Sea Race

18:03

Als alle 149 ingeschreven boten op 20 oktober aan de startlijn van de 2018 Rolex Middle Sea Race verschijnen, zal de race zijn vorige recordaantal deelnemers overtreffen. In 2014 deden er 122 deelnemers mee aan de 606 mijl lange offshore-klassieker van de Middellandse Zee. Er is geen een betere manier om de 50ste verjaardag van de zeilrace te vieren!

In 1968 werd de wedstrijd voor de eerste keer georganiseerd door de Royal Malta Yacht Club. Destijds zeilden acht boten mee in de race. Nu is de voorspelling dat er zaterdag 20 oktober om 11.00 uur bijna 150 teams de trossen los gooien vanaf de haven Grand Harbour op Malta.

De crews zijn afkomstig uit meer dan 30 verschillende landen. Italië is het beste vertegenwoordigd in de race. Maar liefst 27 boten varen onder Italiaanse vlag. Gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 18 boten en Rusland met 14 inschrijvingen. Met 115 voet (35 meter) zal Nikata de grootste deelnemer in de racegeschiedenis zijn.

(c) Kurt Arrigo

De route

De Rolex Middle Sea Race is 606 mijl lang en wordt tegen de klok in gevaren. Vanaf Valletta vaart de vloot richting het noorden en worden Capo Passero en Messina gepasseerd. Vanaf Messina wordt langs vulkaan Stromboli naar Favignana en Pantelleria gezeild. De vloot wordt langs Lampedusa gevoerd weer terug naar de Grand Harbour op Malta.

De kenmerkende architectuur van Valletta (hoofdstad van Malta), het uitzicht op de twee actieve vulkanen Etna en Stromboli, passages rond andere eilanden en ontmoetingen met onder andere zeevogels, dolfijnen en walvissen geven een extra demensie aan de race.

39ste editie & 50ste verjaardag

Dit jaar is de 39e editie van de Rolex Middle Sea Race. Maar ook wordt de vijftigste verjaardag van de offshore-klassieker gevierd. Het moment dat de allereerste race werd gevaren, is namelijk vijftig jaar terug. Van 1983 tot 1996 is de wedstrijd niet gezeild.
Het Rolex Middle Sea Race-baanrecord is slechts vijf keer gebroken sinds de eerste editie in 1968. Het huidige record werd in 2007 vastgesteld en bedraagt ​​47 uur en 55 minuten en 3 seconden. Dit staat op naam van George David. Zal deze tijd na 10 edities worden verbroken?

(c) Kurt Arrigo

Zó volg je de race

Als je niet van de race wilt missen, moet je TV Malta aanzetten. Deze zender valt internationaal te bekijken. Andere manieren om goed op de hoogte te blijven van hoe het reilt en zeilt op de Middellandse Zee, is om de website van het evenement in de gaten te houden en de Facebookpagina en Twitter (#rmsr) geregeld te checken. Ook is er een tracker zodat je de deelnemers op de voet kunt volgen. Klik HIER om naar de tracker te gaan.

Omslagfoto: Kurt Arrigo

Last modified: 21 januari 2019
Sluiten