Zeiltrim

Nu in Zeilen: Doorzeilslimheid

09:59

Ook zeilers blijven niet hun hele leven veertig. Gelukkig zijn er genoeg slimme tips of hulpmiddelen voorhanden om lekker te blijven doorzeilen. Lezers helpen lezers: zo houd je zo lang mogelijk het roer in eigen hand.

Actieve doorzeilers boven pensioenleeftijd voelen zich niet oud. Ze ervaren zelfs lichte gêne als we vragen of ze op hun leeftijd ook aanpassingen aan de boot hebben gedaan en verzekeren ons dat ze nog net zo varen als toen ze veertiger waren. Na een beetje doorvragen blijkt dat er wel degelijk wat slimmigheden zijn aangebracht om het bewegen aan boord en het bedienen van de boot en tuigage makkelijker te maken.

(c) Privéarchief geïnterviewden

Handgrepen

“De grootste problemen die oudere zeilers ervaren, zijn: aan boord komen en onder zeil over de boot bewegen of naar het toilet gaan,” meldt Ben Bronsvoort (zelf medio 50). Bronsvoort biedt als schipper onder andere zeilcursussen aan senioren aan. “Houvast is dan het belangrijkste hulp­ middel. Hetzelfde geldt overigens ook voor heel jonge kinderen; zij zijn nog te klein om de grote stappen van de kajuittrap te kunnen nemen, laat staan dat ze zich kunnen vasthouden aan de hoog geplaatste handgrepen naast de kajuitingang. Voor het gemak hebben we al bij de werf de kajuitingang van onze Winner 1010 laten aanpassen. De trap is breder, de uiteinden van de treden krullen op voor steun onder helling en er zijn veel meer handgrepen.” Naar voren toe bieden slingerpalen bij kaartentafel en kombuis extra houvast op een slingerend jacht, aangevuld met handgrepen aan kajuittafel en naast deurposten. Een paar handgrepen aan de toiletwanden voorkomen dat een sanitaire stop op een hellend en bokkend jacht verwordt tot een hachelijke onderneming.

Reisplanning

Zeilen op hogere leeftijd vraagt enige matiging in belasting en energieverbruik. Dat betekent misschien kortere trips en wat vaker stoppen voor een goede nachtrust, aangevuld met digitale hulpmiddelen, zoals apps op telefoon en tablet, om er zeker van te zijn dat de weersomstandig­ heden goed zijn en blijven. Zo voorkom je dat je in te zware omstandigheden terechtkomt en de zeilsport leuk en behapbaar blijft.
Bijkomend voordeel van die korte tochten is dat je het toiletbezoek met een beetje geluk kunt uitstellen tot je weer in de haven ligt. Wordt de nood onderweg alsnog te hoog, dan helpt even bijliggen of voor een kwartiertje een ruime koers varen altijd voor aangenaam toiletteren.

Zeilen 12/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waardoor gaat het strijken van de mast makkelijker voor Jan Henk van Weerd (68)? Wat wordt bedoeld met ‘elektrische spier’? Hoe gaat reven met een knopje? Welke oplossingen zorgen ervoor dat bij het strijken het grootzeil goed op de giek valt? En welk praktisch hulpmiddel is een uitstekende stressverminderaar? Je leest het allemaal in Zeilen 12/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 16 december verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: SCRAPPINSTACY_ISTOCK
Tekst: Hans Buitelaar

Tags: , , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten