Zeemanschap

Zoute roadtrip vol eerste keren

Zes weken op elkaars lip, gaat dat goed?

14:20

Hans Steketee beleefde samen met zijn zoon een bijzonder avontuur toen zij onderweg waren naar de Scilly-eilanden. Hij schreef er een mooie reportage over in Zeilen editie 10/2022.


De zoon van Hans Steketee stelde zijn vader voor om samen een lange zeilreis te gaan maken. Lekker een flinke tijd met z’n tweeën weg en dan proberen om de Scilly-eilanden te halen. Zes weken op elkaars lip, gaat dat goed? En zullen ze de eilanden halen?

Geluiden die je niet wilt horen op je boot. Zoals: de motor in een hoog toerental, alsof de schroef in zijn vrij staat, terwijl de schroef niet in zijn vrij staat. Of: het geluid van water dat in de motorruimte naar binnen gutst.

# Log: 0903 zeemijl

Het gebeurt tussen de havenhoofden van Fécamp, waar we na een te lange, want bijna windstille oversteek vanaf het Normandisch schiereiland ’s avonds binnenlopen. Het is er ondiep, altijd en een uur na laag water al helemaal. En het is bijna donker. Daarom zien we te laat dat er lijnen van hengelaars van twee kanten in ons vaarwater hangen. En dat we er al een aan ons anker hebben gevangen. “Achteruit!” roept mijn zoon, die naar de boeg is gelopen. Ik zet de motor met een klap in zijn achteruit.
Er gebeurt niets. De motor maakt toeren, maar we bewegen niet achteruit. Niet vooruit ook, trouwens, als ik de gashendel naar voren zet. Het water achter de boot is rimpelloos.

Vader en zoon in Falmouth, Cornwall.

Ik denk: ik heb de keerkoppeling gemold. Of: schroef verloren. Kan een vislijn die hebben losgetrokken? Ik denk vooral:
weg hier. Maar hoe komen we zonder voortstuwing bij de jachthaven, rechts aan het eind van het havenkanaal? We rollen de fok uit en drijven de haven in, maar we maken geen hoogte en het aanleggen op de eerste steiger mislukt. Grootzeil bij, nog nooit zo snel gehesen, doorvaren, overstag en nog eens proberen, vastmaken aan een Nederlands jacht. Alegria, lees ik. Dat betekent blijdschap.
Ik open de motorruimte en hoor het tweede geluid dat ik niet wil horen. Zaklamp. Geen schroefas. Waar die hoort te zitten, tussen de schroefaspakking en de keerkoppeling, komt water naar binnen, veel te veel water.
Een zeilboot betekent vaak gedoe; dat is voor de meeste zeilers geen nieuws. Op onze eerdere reizen naar Frankrijk, Enge­ land en Duitsland voer gedoe meestal mee – een kortsluiting, een haperende start­ motor, een nieuw zeil met een fabricage­ fout. Bij deze reis, langs de Engelse zuid­ kust naar de Scilly­eilanden en terug langs ‘de Franse kant’, is het niet anders geweest. Maar terwijl we koortsachtig nadenken over hoe we dit lek kunnen dichten, realiseer ik me vooral dat dat allemaal klein ongerief was. Dit is de allereerste keer dat de boot zelf gevaar loopt.

Zeilen 10/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt de reis verder? Wat ontroert Hans? Wat is er opgeschreven bij # Log 0241 zeemijl? En bij de daaropvolgende mijlen? Hoe wordt het de reis van vader en zoon samen? Welke tweede doel had Hans’ zoon gesteld? En hoe kijkt Hans terug op het avontuur? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 oktober verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Hans Steketee
Tekst: Hans Steketee

Tags: Last modified: 9 oktober 2022
Sluiten