Zeemanschap

Vijf keer mayday

Iedere noodoproep is anders, maar één ding is wel gelijk...

11:11

Ooit een noodoproep ontvangen op zee? Wereldzeilers Petra en Michiel Mommersteeg konden het zich niet herinneren. Tot ze voor de kust van Colombia een mayday horen op de vhf. Tot hun grote verbazing gebeurt het daarna – als ze de Grote Oceaan oversteken – nog eens vier keer. Iedere noodoproep is anders, maar één ding is wel gelijk: satellietinternet speelt een grote rol bij een snelle redding. Je leest het in Zeilen editie 09/2023.


“Mayday, mayday, mayday”, horen we op kanaal 16. “This is sailing vessel Matilda. We have a medical emergency.” Michiel en ik kijken elkaar aan: een persoon of schip is in direct (levens)gevaar. “Heb jij een positie gehoord” vraag ik, want ik zie de boot niet zo snel op de ais. Als de mayday wordt herhaald, mis ik weer de positie. Ernstiger is dat er geen reactie komt van andere schepen in de buurt, noch van de Colombiaanse kustwacht. Ik popel om Matilda zelf op te roepen, maar twijfel: misschien is er al contact gelegd en verstoor ik dat? Bij de derde mayday trek ik toch maar de stoute schoenen aan en roep ze op. Als ik contact krijg hoor ik de paniek aan de andere kant. “We hebben een zwaardvis gevangen en iemand aan boord is gespiesd door het zwaard. Hij heeft veel bloed verloren en het lukt ons niet contact te maken met de kustwacht.” Dat laatste hadden we inmiddels wel begrepen. Ze blijken 25 mijl voor ons uit te varen, te ver voor onze hulp. Wel spreken we af stand-by te blijven. Na een half uur ‘rommelen op kanaal 16’ horen we eindelijk hoe ze worden opgemerkt door een passerend Colombiaans vrachtschip. Via hen regelen ze medische hulp voor als ze aankomen in Santa Marta. We slaken een zucht van verlichting.

Petra en Michiel Mommersteeg vertrokken in mei 2019 met Pippin, hun Hallberg-Rassy 43 Mk II.

Ongehoord

De volgende ochtend arriveren we in alle vroegte met onze Pippin in de Bahía de Santa Marta. Als eerste besluiten we Matilda op te zoeken. De kuip is nog roodgekleurd van het bloed van de vis en visser, binnen treffen we de gewonde. Hij is net terug uit het ziekenhuis. Om zijn knie zit een dik verband, maar gelukkig komt hij wel monter over. Zijn echtgenote is er slechter aan toe. Met trillende stem en nog half in shock vertelt ze hoe hun telefoontjes met de Iridium GO! naar de kustwacht en haven niet werden beantwoord: “De hoorn werd gewoon op de haak gegooid.” Ze vertelt hoe bij aankomst in Santa Marta er, behalve een ambulance, twee vissers klaarstonden op de steiger om zich over de twee meter lange zwaardvis te ontfermen. “Hoe wisten zij dat wij die vis hadden? Blijkbaar is onze mayday toch wel door meerdere boten gehoord.”

Zeilen 09/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waarom houdt dit verhaal het stel de rest van de dag bezig? Wat besluiten ze wat betreft Starlink? Hoe verloopt mayday 2? En mayday 3 en 4? En wat maakt mayday 5 wel erg bijzonder voor de bemanning van Pippin? En hoe had de eerste noodoproep van Matilda wellicht beter kunnen verlopen? Je leest het allemaal in Zeilen 09/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 27 september verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto: © Rick Rodrigeuz
Tekst: Petra Mommersteeg

Tags: Last modified: 20 september 2023
Sluiten