Zeemanschap

Nu in Zeilen: Henk de Velde over goed zeemanschap

20:00

Goed zeemanschap betekent volgens zeezeiler Henk de Velde zelfredzaam zijn. Zijn ouders zeiden vroeger tegen hem dat hij koppig was. Nu komt die eigenschap hem goed van pas. “Als solozeiler moet je in je eentje problemen kunnen oplossen.”

Zeezeiler en avonturier Henk de Velde leerde al vroeg wat goed zeemanschap is. Vijftien jaar was hij toen hij stopte met de havo en ging varen op de grote vaart. Hij las alles wat los en vast zat over zeilen en reizen. “De atlas was als kind mijn favoriete boek. Las de boeken van solozeiler Robin Knox-Johnston en Zwaar weer zeilen van Adlard Coles. Had een romantisch beeld van langeafstandszeilen. Ik zag het als een middel om de wereld te zien.”
De Velde haalde op zijn negentiende zijn stuurmanspapieren op de Zeevaartschool in Amsterdam. Hij werkte zich op en werd op zijn achtentwintigste kapitein. “Toen ik midden op de oceaan een zeilboot zag varen, besloot ik definitief: dat wil ik ook.” De Velde kocht voor vierduizend gulden zijn eerste zeilboot waarmee hij een jaar later een oversteek naar Engeland maakte. “Door mijn werk op de grote vaart had ik goed leren navigeren. Die basis had ik. Ik was bovendien de golven en golfpatronen gaan bestuderen. Dat kwam van pas bij de eerste zeiltochten die ik maakte.”

Zeetijd maken

Inmiddels heeft De Velde, de zeventig gepasseerd, alle wereldzeeën getrotseerd. Goed zeemanschap, weet hij nu, leer je pas echt op zee. “Je kunt erover lezen en praten, maar uiteindelijk moet je het ervaren. Je moet ‘zeetijd’ maken, een soort vlieguren; zo noemden we dat op de Zeevaartschool.” Hij leerde hoe belangrijk het is dat je goed naar je boot luistert.

Zeilen 01/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wie zei tegen Henk ‘You never win a race with a broken mast’? En wat werd daarmee bedoeld? Waarom heeft Henk zijn wereldrecordpogingen nooit gehaald? Wat typeert de zeezeiler? En wat doet Henk op het moment als hij merkt dat hij minder optimaal presteert? Je leest het allemaal in Zeilen 01/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal.

Omslagfoto en foto: Floortje Gunst en Henk de Velde
Tekst: Floortje Gunst

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten