Zeemanschap

Opgelet: In deze vaargebieden raken watersporters vaak in de problemen

Zandbanken, wantijen, weeromslag, fonteinkruid

18:18

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft hotspotkaarten gelanceerd met daarop de gebieden waar watersporters vaak in de problemen komen. Waar stranden veel watersporters? Op welke plaatsen worden ze vaak verrast door slecht weer? En waar krijgen ze te maken met ander soort problemen? De KNRM heeft de vaargebieden waar vaak moeilijkheden ontstaan, overzichtelijk op kaarten gezet.

Volgens de reddingsmaatschappij worden ondieptes en weersveranderingen vaak onderschat. Door navigatiefouten lopen boten vast, met schade en paniek als gevolg. Als daarbij het weer ook nog omslaat, leidt dat tot extra gevaarlijke situaties en schade door wind, golven en stroming. De hotspotkaarten maken onderdeel uit van KNRM’s watersportcampagne “Wij helpen…bij nood en problemen op het water”.

Op de zandbank

Het IJsselmeer, met name de noordoostkant, is een gebied waar reddingboten geregeld uitrukken om schepen los te trekken van zandbanken. Bij zandbank ‘de Steile Bank’, die zich tussen Lemmer en Oudemirdum bevindt, gaat het in ene van twee meter naar dertig centimeter diepte. Ook vlakbij Stavoren op het ‘Vrouwenzand’ eindigt voor veel watersporters abrupt een dagje zeilen doordat ze vastlopen.
Ook op de Waddenzee zijn er bekende vastloopplekken. Bijvoorbeeld bij Texel bij zandplaat ‘De Bollen’, tussen Vlieland, Terschelling en Harlingen, voornamelijk rond de Boontjes, Vlielanderbalg en net buiten de geul tussen Harlingen en West Terschelling. En ook onder Ameland en Schiermonnikoog, net naast de vaargeul, en rond Brakzand.
Een plek waar watersporters niet verwachten dat er sprake is van eb en vloed, is de Biesbosch. Door de mensen van de KNRM wordt dit ook wel ‘de grootste camping op het water’ genoemd. Op een zomerse dag gaan mensen er met alles wat drijft het water op. Doordat het eb wordt komen ze er niet meer weg en daarom wordt geregeld de hulp van een reddingboot ingeschakeld.

Tip: Over het algemeen zijn strandingen te voorkomen als je de tonnenlijn volgt en binnen de vaargeulen blijft. Snijd niet zomaar af. En zorg er ook voor dat je kaarten up-to-date zijn.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Waterplanten zorgen voor ellende

Weer een ander soort probleem zien KNRM-vrijwilligers onder andere rond de Randmeren in het Gooi. Op het IJmeer, Gooimeer, Eemmeer, Markermeer en Gouwzee zorgt het fonteinkruid voor schroeven die verstrikt raken is de waterplant en verstopte koelwaterleidingen. Dit met alle gevolgen van dien.

Tip: Blijf in deze vaargebieden dus goed in de vaargeul, want daar wordt gemaaid. Bekijk hier onze blog over fonteinkruid.

Van zon naar harde wind

Elke zomer raken watersporters ook in de rottigheid door onverwachte weersomslag. Bijvoorbeeld bij de Zeeuwse wateren, die door eilanden worden omringd. Dat zijn warmtebronnen waarboven gemakkelijk buien ontstaan. En op het relatief ondiepe IJsselmeer zorgt harde wind al snel voor flinke golven. Dat kan tot allerlei ellende leiden: Losgeslagen boten, zeilen die scheuren en paniek aan boord.

Tip: Bereid je goed voor. Check weerkaarten, kijk op windy.com voor de windvoorspelling en hou de verwachtingen van het KNMI in de gaten. Vooral als met zonnig weer als het snel opwarmt kan een onweersbui zich snel ontwikkelen. Vergeet dus ook niet om geregeld omhoog naar de lucht te kijken.

Benieuwd wat het dit weekend voor weer wordt? Bekijk hier het Zeilen Weekend Weerbericht.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Lees hier meer over nood- en pechhulp

Omslagfoto en screenshots: © KNRM

 

Tags: Last modified: 19 juli 2023
Sluiten