Zeemanschap

Storm! Ligt je boot goed vast?

15:12

Storm op komst. Het weer wordt onstuimig met kans op een westerstorm aan de kust en zeer zware windstoten. Hopelijk heb je je boot goed vastgelegd of -gezet, anders is het misschien handig om dat nog eventjes te gaan doen. Gelukkig houden de havenmeesters ook een oogje in het zeil!

De meeste booteigenaren kennen de gedachtes wel die door je hoofd spoken als het buiten zo enorm hard waait. Ligt mijn boot wel goed vast? Staat hij wel stevig op de bok? KWV De Kaag stuurde deze week een e-mail om de ligplaatshouders te attenderen op de komende storm en het verzoek om te kijken of de boot er goed bij ligt. Navraag leert: “Natuurlijk houden de havenmeester de boel goed is de gaten en leggen waar nodig een landvast erbij.”

Goede spullen en goede mensen

Een veelvoorkomend probleem door harde wind is het stuk klapperen van de rolfok. Deze is dan niet strak genoeg aangetrokken bij het opbergen. Dit kan heel nare (en dure) gevolgen hebben. Ook wij zijn vanmorgen langs onze redactieboot Zoef geweest en hebben extra dubbele lijnen gelegd. De havenmeester in Jachthaven Waterland, de thuishaven van Zoef, vertelde dat er meer dan eens jongens rondlopen met een extra landvast om te kijken of alles er nog in orde bij staat en ligt. Mocht dat niet zo zijn, dan neemt het haventeam contact op met de eigenaar.

Mocht er wel iets aan de hand zijn, dan maken we een foto en appen we die naar de eigenaar

– Erwin, havenmedewerker bij Marina Port Zélande

“De havenmeester loopt nu een rondje over de steiger en controleert of de boten juist vastliggen en of de buiskappen goed vastzitten,” zegt Erwin, havenmedewerker bij Marina Port Zélande. “Ook hebben we uit voorzorg gekeken of de boten op het bokkenterrein er goed bij staan. Alles ziet er prima uit. Mocht er wel iets aan de hand zijn, dan maken we een foto en appen we die naar de eigenaar. Dat gaat tegenwoordig natuurlijk makkelijk. Vanzelfsprekend zorgen we er dan ook voor dat er niet nog meer kapot gaat. Eigenlijk hebben we nog nooit échte problemen gehad door storm. Goede spullen en goede mensen.”

Op de bok. (c) Edwin Hannink.

Dubbele lijnen en spanbanden

Als je boot nog in het water ligt is het verstandig om je boot aan dubbele lijnen vast te leggen en ervoor te zorgen dat hij zo min mogelijk wind vangt. Eventueel stukjes tuinslang of rubbers aan je lijnen bevestigen is ook een goede voorzorgsmaatregel. Dit zorgt ervoor dat de lijnen niet gaan schavielen (schuren met schade tot gevolg). Als je op de kant staat kun je ervoor kiezen extra poten onder je bok te zetten. Ook je boot vastzetten met twee spanbanden om de mast heen die je aan de bok vastmaakt, zorgen voor meer stevigheid.

Zolang het voor ons niet onveilig wordt om over de steigers te lopen, blijven we dat doen

– Wesley, havenmeester bij Seaport Marina IJmuiden

Wesley, havenmeester bij Seaport Marina IJmuiden: “Al de hele week lopen we extra rondjes om kikkers en touwen te controleren. Waar nodig zetten we lijnen bij. Zolang het voor ons niet onveilig wordt om over de steigers te lopen, blijven we dat doen. De boten die op de kant staan, staan beschut achter een groot gebouw. Als ze eenmaal goed op de bok staan, gebeurt er normaal gesproken niks. Sommige hebben we extra gezekerd en de zwaardere boten hebben we met spanbanden aan de bok vastgezet. Bij verwaarloosde schepen, bijvoorbeeld met een rot dek, wilt het weleens gebeuren dat de mast eruit komt maar dat hebben we gelukkig nog niet gezien. Laten we ook dit keer hopen dat het gewoon allemaal goed gaat.”

Omslagfoto: Edwin Hannink

Tags: , Last modified: 22 april 2021
Sluiten