Zeemanschap

Diepte peilen met een peillood

Een uitermate betrouwbaar instrument

09:51

diepte peilen met peillood

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn niet ingewikkeld, als je maar de juiste materialen, gereedschappen of aanpak hebt. Dit keer: de diepte peilen met een eenvoudig peillood.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 08/2021
Tekst: Olav Cox

Bij de koop van Urgje was ook een heus elektronisch echolood uit de vorige eeuw inbegrepen. Een oer- degelijke grijsgroene kast met twee knoppen en binnenin een ronddraaiende arm met een rood lampje. Op basis van de echo van ultrasoon geluid zou het lampje op het juiste moment moeten oplichten om de diepte onder de sensor aan te geven. Oerdegelijke elektronische dieptemeter: een prachtig nostalgisch apparaat, maar helaas wel defect. En wat niet werkt, gaat van boord.

Peillood

Het aantal knoopjes in de lijn geeft het aantal meter diepte aan. Een paar keer stuiteren met het gewichtje. Je voelt al snel of de bodem hard of zacht is.
Helaas bleek het ding defect en niet meer te repareren. Nu levert dat met een krappe meter diepgang niet direct problemen op, maar wanneer je rondscharrelt in de Biesbosch of regelmatig ankert, is het toch wel handig om te weten hoeveel water er ongeveer staat. Vandaar dat ik het defecte echolood inmiddels heb vervangen door een uitermate betrouwbaar instrument. De sensor was gelukkig aan de binnenzijde van de huid geplaatst; eenvoudig te verwijderen, zonder dat ik met een gat in de romp blijf zitten.

Diepte peilen met peillood

Klaar om de diepte te peilen. Bij te veel bootsnelheid of stroming worden het gewicht en de lijn meegesleept, en klopt de peiling niet. Bij het ophalen van het peillood zit er zanderige modder aan. Andere keren zie je bijvoorbeeld zwarte klei, restjes waterplanten of modder met schelpgruis. Een peillood waarmee je niet alleen de waterdiepte kunt bepalen, maar vaak ook de bodemsoort kunt inschatten door het handlood een paar keer op de bodem te laten stuiteren. Belangrijk nadeel is dat je ’m niet kunt gebruiken wanneer de boot te veel snelheid heeft. Je maakt zo’n peillood eenvoudig met een lijntje en bijvoorbeeld een vislood of een dikke bout.

Het peillood: hoe langer het lijntje, hoe dieper je kunt meten. Als gewicht gebruik ik een oud vislood, maar iets anders dat compact en zwaar is werkt ook prima.
Het aantal knoopjes in de lijn geeft het aantal meter diepte aan.
Klaar om de diepte te peilen. Bij te veel bootsnelheid of stroming worden het gewicht en de lijn meegesleept, en klopt de peiling niet.
Het gewichtje raakt nu net de bodem. Het is naast de boot dus iets meer dan drie meter diep.
peilen met peillood
Een paar keer stuiteren met het gewichtje. Je voelt al snel of de bodem hard of zacht is.
peilen met peillood
Bij het ophalen van het peillood zit er zanderige modder aan. Andere keren zie je bijvoorbeeld zwarte klei, restjes waterplanten of modder met schelpgruis.
peilen met peillood
De lengte van het lijntje is ongeveer een vijfde van die van de ankertros; in dieper water is de ankertros toch te kort om vijf keer de waterdiepte te kunnen steken.

Omslagfoto en foto’s: © Olav Cox
Tekst: Olav Cox

Lees ook: Drie praktische tips voor een toptrim

Tags: Last modified: 14 juni 2024
Sluiten