Zeiltrim

Drie praktische tips voor een toptrim

Direct toepasbaar op de boot

16:25

(c) Klaas Wiersma

Welke kennis is onmisbaar om goed en snel te kunnen zeilen? We vroegen zes ervaren toer- en wedstrijdzeilers naar trimtips. Geen theoretische verhandelingen, maar praktisch toepasbaar. Omdat het reuzeleuk is om zelf nét dat halve knoopje extra snelheid uit je boot te halen.

Een tipje van de sluier – de andere 14 tips lees je in Zeilen 06/2024.

Een buitenschoot!

“Een buitenschoot levert je, als je halve wind vaart, makkelijk 0,3 tot 0,4 knopen snelheid op. Ik voer hem door een lijn met een snapshackle aan de schoothoek van de genua aan te slaan en die lijn via een blok op de voetrail naar achteren te voeren. Doordat de schoot verder naar buiten aangrijpt kun je ervoor zorgen dat de onderkant net loost, terwijl het achterlijk aan de bovenkant mooi dicht blijft staan. De normale genuaschoot laat je gewoon zitten. Dat heb ik niet zelf bedacht hoor, maar ik gebruik het wel veel.”

Peter Schermer, solozeiler/toerzeiler (Victoire 933)

Buitenschoot op de voetrail. (c) Peter Schermer

Luister naar je roer

“De meeste roeren zijn gemaakt om met een paar graden roeruitslag het best te functioneren. Met een beetje druk op het roer. Heb je erg weinig druk? Zet dan je zeilen iets strakker en – of is dat te gevorderd? – geef je mast iets meer rake (valling red.). Voel je erg veel roerdruk, dan staat je schoot te strak of heb je te veel zeil staan. Reven dus! Dan zeil je comfortabeler en ga je harder.”

Jelmer van Beek, wedstrijdzeiler (o.a. VO65, ORC)

tips trimmen zeilen
Jelmer van Beek aan het roer op VO65 JAJO. (c) Brend Schuil

Reef het grootzeil op tijd

“Waait het harder dan 13 à 14 knopen, trek dan een rif in het grootzeil. Dat geldt eigenlijk voor alle toerzeilende jachten – voor wedstrijdzeilen is het natuurlijk weer anders. Met een rif in het grootzeil ga je niet of nauwelijks langzamer, heeft de boot minder helling en ervaar je minder druk op het roer. Goed voor makkelijker sturen en meer comfort.”

Dick Koopmans, jachtontwerper en wedstrijdzeiler (Koopmans 35)

tips trimmen zeilen
Reef op tijd (eerder dan je denkt) voor comfortabeler zeilen. (c) Dick Koopmans

Zeilen Trimgids
€18,99
In de Zeilen trimgids kom je alles te weten over de krachten die de boot in beweging brengen en wat je kunt doen om die maximaal in je voordeel te laten werken.Bestel de Zeilen trimgids hier. Wil je ook een handige trimkaart voor aan boord erbij? Bestel ze dan hier

Tags: Last modified: 5 juni 2024
Sluiten