Vaartest

DAY.M8: gebruiksgemak opnieuw uitgevonden

07:38

Tientallen jaren bouwde Klaas Bood allerlei one-offs voor anderen en voor zichzelf. Eigenlijk was hij al gestopt met boten bouwen. Maar omdat het bleef kriebelen, bouwde hij een boot die nog nét in z’n garage paste. Het resultaat is een nette dagzeiler: de DAY.M8 – uitgesproken op z’n Engels, als daymate. Waarom is deze boot de moeite waard?

(c) Laurens Morel

De mal van een scheepsromp hangt tussen vier verandapalen op de oprit van een soort vakantiebungalow. Hier moet ik zijn. Een half uur geleden verliet ik de snelweg om de door Klaas Bood ontworpen en gebouwde DAY.M8 te kunnen varen. Het herinnert mij aan de tijd dat zelfbouw gemeengoed was en er in heel wat schuren en tuinen aan Neerlands’ oevers boten lagen in diverse stadia van ontwikkeling. Ook Bood bouwde zijn boot in een garage, naar eigen inzicht en inspiratie. Maar verder houdt de vergelijking hier op. Klaas Bood was de amateurbouw al vroeg ontgroeid en maakte er zijn beroep van, waardoor de DAY.M8, anders dan vele andere zelfbouwprojecten, rap werd voltooid.

Zeilen 7-2018Zeilen 7/2018

Benieuwd naar de rest van de vaartest van de DAY.M8? Die lees je in Zeilen 7/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel of download hier de complete vaartest.

Tekst: Marinus van Sijdenborgh
Omslagfoto: Laurens Morel

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten