Onderhoud & klussen

Zelf stralen van een stalen jacht

22:56

Het stralen van een stalen romp is een tijdrovend, precies en duur karwei. Niet iets om zelf te doen, maar typisch een klus die je moet uitbesteden aan een erkend bedrijf. Niets is minder waar, vindt Geert Smant van Jachtverf.nl. Hij heeft een manier gevonden om snel en efficiënt zelf te stralen, zonder al te veel kosten. Ook heb je volgens hem geen ervaring nodig, al is een beetje handigheid wel raadzaam.

Bijzonder is dat Smant de boot nat straalt, dus niet droog met alleen grit, maar met een hogedrukspuit en grit. Smant: “Voordeel van nat stralen is dat oplosbare zouten en oude verflagen volledig worden verwijderd. De natte grit valt bovendien op het natte zeil onder de boot en stuift niet. Je kunt ook goed zien wanneer je naar een volgende plek op de romp moet, zodat je niet de kans loopt te veel van de romp af te stralen. Je kunt de afstand van de spuit tot de boot variëren, zodat je goed kunt zien wat het beste resultaat geeft”.

Nodig zijn een hogedrukspuit, grit en persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast een zogeheten natstraalset, een speciale voorziening van ongeveer 150 euro die op de hogedrukspuit geplaatst kan worden en waarmee we grit en water onder hoge druk kunnen spuiten. Smant raadt wel aan een professionele hogedrukspuit te huren of te kopen. De huis-tuin-en-keuken hogedrukspuit kan te weinig druk geven. Smant heeft een negen meter jacht in slechts een dag gestraald, dus erg veel geld aan huur bent u niet kwijt.

Als u gaat stralen, zorg dan dat de boot op een afspuitplaats van de werf staat. U gaat immers verf verwijderen en dat mag niet zomaar. Het afgewerkte grit met de verfresten kunt u bij elkaar vegen en volgens de regels afvoeren. Volgens Smant is het tevens mogelijk om het grit te hergebruiken. Als u besluit om de boot in twee of meerdere keren te stralen, kunt u het grit tussendoor drogen en daarna weer gebruiken. Het werkt dan nog goed en u hebt minder grit nodig.

Is de boot gestraald, dan raadt Smant een zogeheten ondergrond tolerante epoxyverf aan. Die hecht goed op het gestraalde staal en biedt een goede bescherming. Smant: “Denk eraan voldoende laagdikte op te brengen. De meeste systemen gaan uit van 300 micron. Afhankelijk van het oplosmiddelgehalte is het totaalverbruik 2 m2 per liter. Dit zijn ongeveer zes lagen. Uw boot is dan weer als nieuw.”

Tags: Last modified: 9 april 2021
Sluiten