Onderhoud & klussen

Kranen zonder kraan

22:52

Harris Visser stapte over van een boot met een strijkbare mast naar een Waarschip 1010 met een doorgestoken mast van veertien me- ter. dat betekent wel een beperking in het vaarwater. “eigenlijk vind ik die beperking vervelend, want in de zomer ligt de boot op het IJsselmeer, maar in het voorseizoen wil ik met mijn kinderen op de plas bij gies- beek zeilen.

Na de laatste wedstrijden op het IJsselmeer laten we de mast in Hoorn strijken met een kraan. daarna varen we de boot terug naar giesbeek. tijdens het varen filosoferen we over een alternatieve manier om de mast uit het spoor te hijsen. de spoorbrug bij muiden zou misschien een moge- lijkheid kunnen bieden om de vijfen- zeventig kilo zware mast te liften. Bij aankomst blijkt de brug veel te laag te zijn om een werkende constructie te bedenken.

We varen op de motor langs Utrecht en draaien bij Wijk bij duurstede de Nederrijn op. door die wilde bruggedachte komen we op andere ideeën. Plotseling heb ik de oplossing die me niet meer loslaat: waarom zou je je mast niet kunnen ophijsen aan een schuin in de zaling van een buurschip geplaatste spinnakerboom? De hele tocht werk ik aan een plan om de mast te plaatsen met behulp van een andere boot.

Wat hebt u nodig?

• Een boot naast u die dezelfde maat heeft. In elk geval is dezelfde zaling- hoogte van belang.

• De spiboom moet iets langer zijn dan de te overbruggen afstand. dat is twee maal de helft van de breedte van elk van de boten.

• De spiboom en de te gebuiken vallen moeten betrouwbaar zijn. Voor de zekerheid hebben we de lostreklijnen van de boom gehaald.

Hoe werkt het?

• Bind de spinnakerboom aan de mast als een gaffel.

• Hijs met het grootzeilval het ‘mast- eind’ van de spiboom langs de mast omhoog tot aan de zaling.

• Gebruik een handdoek tussen mast en boom tegen eventueel krassen.

• Maak aan het buitenste eind een takel vast met een strop, bijvoor- beeld de grootschoot.

• Leg de strop om de mast die moet worden geplaatst.

• Hijs met de kraanlijn het buitenste eind van de spinnakerboom omhoog.

Als de boom stevig bovenin zit, kan het hijsen beginnen. met de vertraging van de grootschoot wordt de mast van het dek gelicht en lang- zaam rechtop gezet. Voor het laatste stukje kan wat extra gewicht in het gangboord van het hijsende schip helpen.”

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten