Onderhoud & klussen

Bouw je eigen drinkwatertanks

De watertanks zijn lek! Wat nu?

11:11

Nadat we met enige moeite de veertig jaar oude drinkwatertanks van gegalvaniseerd staal uit de boot hebben gehaald, ontwaren we op de onderzijde verschillende roestblaren. Bij nadere inspectie met een priem prikken we er zo doorheen. De watertanks zijn lek! Wat nu? Je leest het in Zeilen editie 02/2024!


Na veertig jaar zijn de drinkwater­ tanks op onze boot aan vervanging toe. De roestblaren in het staal zijn niet te repareren. Wat zijn de opties? Omdat we de maximale ruimte willen benutten, moeten de tanks op maat worden gemaakt. Een kunststof drinkwater­ zak is in theorie mogelijk, maar we lezen online veel verhalen dat deze op de lange termijn falen. Een tank van rvs, aluminium of polypropyleen valt ook af, gezien de hoge prijs. Een optie die we nader onder­ zoeken, is het bouwen van een volledig uit glasvezel bestaande tank, waarbij je de tank om een mal van piepschuim lamineert. Dat piepschuim verwijder je vervolgens door een opening die daarna als armsgat dient. Nadeel van deze optie is wel dat het inbouwen van antislinger (sloshing) schotten niet mogelijk is.
Daarom kiezen we er uiteindelijk voor de tanks te bouwen van met verdikte epoxy verlijmde multiplex platen van 12 milli­meter – een gebruikelijke optie, met mate­rialen die we kennen. Om het lijmoppervlak te vergroten bevestigen we in alle hoeken een extra latje. Daarna schroeven we het geheel met rvs­-parkers in elkaar.

We checken de passing met een proefmodel van grenen latten.

Bouwen

Voor de maat gaan we uit van de oude tanks. Omdat de nieuwe tanks op de romp komen te liggen, kunnen ze iets groter worden. Als eerste bouwen we een proef­ model van latten. Dit bevestigt dat wat we in ons hoofd hebben, ook echt past. Omdat de bovenkant van de tank plat is, bouwen we op zijn kop. Om lucht­ opsluiting te voorkomen maken we zowel aan de boven­ als aan de onderkant van het slingerschot een opening.

Zeilen 02/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilentot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Lars Bosma
Tekst: Lars Bosma

Tags: Last modified: 12 februari 2024
Sluiten