Onderhoud & klussen

7 tips om tips om levensduur verstaging te verlengen

09:36

Tape de bovenzijde vast

Door zorgvuldig met het staand want om te gaan kan de levensduur van de verstaging aanzienlijk worden verlengd. Hierbij een aantal handige tips om levensduur van verstaging te verlengen.

7 tips om levensduur verstaging te verlengen

Tip 1

Steek nooit een schroevendraaier door een wantspanner om deze los of vast te draaien, maar gebruik altijd passende steeksleutels of goed afgestelde bahco’s. Hiermee voorkom je vervorming van het huis.

Tip 2

Kijk goed naar de draairichting van het schroefdraad. De onderzijde van een spanner heeft links draad en is (soms) gemarkeerd met een streepje. Je kunt het ook zelf markeren met een stift of sticker. 

Tip 3

De lengte van een splitpen moet minimaal anderhalf keer de diameter van het draadeind (of de borstbout) zijn. Moet je de spanners vaak  open- of dichtdraaien omdat je de mast vaak strijkt, is het veel handiger om eenmalig Smart Pins aan te schaffen, rechte borgpennen die met een klittenbandje worden vastgezet aan het spanhuis. 

Tip 4

Gebruik toggles wanneer de bevestigingsplaat van het stag niet volledig in lijn met het stag staat.

Tip 5

Wanneer een stag te kort is en je sluitingen gebruikt om deze te verlengen, moet je niet alleen goed letten op de minimum breeksterkte van de sluiting, maar ook kijken hoe deze is geproduceerd. Gesmede sluitingen zijn beter dan gegoten exemplaren.

Tip 6

Duimstok, schuifmaat, tape

Duimstok, schuifmaat, tape

Controleer de wantspanning met de duimstokmethode:

  1. Zorg voor een duimstok, schuifmaat en tape (foto 1)
  2. Zet het stag handvast
  3. Vouw de duimstok (met een lengte van twee meter) uit, houd deze langs het stag en breng de onderzijde met de schuifmaat tot vijf millimeter boven de schacht van de terminal. Tape vervolgens de bovenzijde vast.
  4. Draai de spanner aan en controleer regelmatig met de schuifmaat de toename van de afstand tussen de duimstok en de schacht (foto 3).
  5. Bij een afstand van acht millimeter tussen de duimstok en de schacht bedraagt de voorspanning vijftien procent van de minimum breeksterkte (bij 1×19 rvs draad).
Tape de bovenzijde vast

Tape de bovenzijde vast

Spanning verstaging meten

Tip 7

Stel vervanging nooit uit: een nieuw stag is altijd voordeliger dan herstel van alle schade na een overboord gezeilde mast!

Tekst en foto’s; René Westerhuis

Tags: , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten