Onderhoud & klussen

Iedereen kan verstaging knippen, toch?

Wat is de beste methode?

11:11

Verstaging, want of tuig wegknippen, dat hoop je nooit te hoeven meemaken. Maar als het moet, dan wil je het zo veilig, snel en eenvoudig mogelijk doen, ook midden op de oceaan. Wat is de beste methode? Je leest de ervaringen in Zeilen editie 12/2022.


 

Het is een nachtmerriescenario waar je het liefst niet over nadenkt, maar mocht de mast onverhoopt overboord gaan, dan kun je maar beter voorbereid zijn. Zeker als je nog een eind moet, zoals Sander Droog en Yvette Oeben (zie Zeilen 10/2022), die halverwege de Grote Oceaan hun mast verloren. Zij hadden weliswaar een slijptol aan boord, maar draaiden uiteindelijk simpelweg de spanners los. Ook Wytse Bouma en Jaap Barendregt verloren tijdens de zware storm in de OSTAR van 2017 hun mast van hun Sun Fast 37 Happy. Met een tang, hamer en schroevendraaier demonteerden ze de terminals van de wantputtingen. Helaas moesten ze later alsnog hun boot verlaten. Het zet je aan het denken: wat is de beste manier om snel en effectief de mast te demonteren?

Oud of nieuw?

Voorkomen is beter dan genezen, dus uiteraard heb je je verstaging uitgebreid laten controleren, zelf grondig geïnspecteerd of voor de zekerheid gewoon volledig laten vervangen. De meeste bemanningen kiezen voor vervanging voordat ze het ruime sop kiezen. De verzekeraar verlangt bovendien ‘goed huismeesterschap’, wat meestal neerkomt op het laten vervangen of controleren van de verstaging als de tuiger dat adviseert. Lekker vaag – maar beter mee verlegen dan om verlegen.

Wat gebeurt er?

De mast gaat waarschijnlijk overboord door het falen van een van de verbindingen; de kabels zelf zijn zelden het probleem. Een putting, een borstbout, een zaling of een toggle die het begeeft, laat het zaakje overboord gaan. Een fractionele deckstep mast gaat naar verwachting in zijn geheel overboord, een topgetuigde deckstep mast breekt waarschijnlijk en gaat dan overboord, en een doorgestoken mast breekt waarschijnlijk boven de eerste zalings. De mast valt globaal naar lij en neemt de reling mee. De snelheid verdwijnt abrupt uit de boot en de romp gaat zich heel anders gedragen zonder hoge mast erop.

Zeilen 12/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Welke kabels worden gebruikt voor de test? Welke gereedschappen heb je nodig? Hoe werken deze in de praktijk? Welk gereedschap werkte het beste? En Shorthanded wedstrijdzeiler Ysbrand Endt maakte drie keer een ontmasting mee. Wat zijn tips en ervaring? Je leest het allemaal in Zeilen 12/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 21 december verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Eric van den Bandt
Tekst: Marinus van Sijdenborgh de Jong

 

 

Tags: , Last modified: 12 december 2022
Sluiten