Navigatie

Navigatie en tochtplanning kun je leren

Hét boek voor zeilers die het grotere water op gaan en zich in navigatie en tochtvoorbereiding willen verdiepen.

16:36

Schrijver Toni Rietveld tijdens Hiswa te Water 2023

Vandaag verscheen de geheel herziene druk van het boek Kustnavigatie. Dit is hét standaardwerk voor iedere watersporter die het water opgaat. Al sinds de eerste uitgave in 1982 is dit hét boek voor zeilers en andere watersporters die het grotere water op gaan en zich in navigatie en tochtvoorbereiding willen verdiepen. Al die jaren gaat het boek mee met de ontwikkelingen in de watersport en dat geldt ook voor deze 13e editie ‘Kustnavigatie. Klassieke/elektronische navigatie en tochtplanning’.

GPS, AIS en elektronische kaartnavigatie, online meteoberichten, plotters en apps; ze zijn aan boord niet meer weg te denken. Deze digitale hulpmiddelen hebben het navigeren gemakkelijker gemaakt en de auteurs Toni Rietveld en Adelbert van Groeningen gaan daar dan ook uitgebreid op in.

Om de elektronische hulpmiddelen goed te begrijpen heeft de watersporter ook zeker kennis van de klassieke navigatie nodig. Bovendien kan de elektronica ook uitvallen. Het gebruik van zeekaarten en kennis van positiebepaling, peilingen en het effect van stroom en drift op de koers zijn dan onontbeerlijk. Deze kennis behoort dan ook tot de standaardbagage van de serieuze watersporter.

Daarnaast is in deze druk extra aandacht voor tochtplanning en tochtvoorbereiding, zowel in theorie als aan de hand van voorbeelden. De regels van SOLAS (Safety Of Life At Sea) vereisen immers dat er voor de aanvang van een tocht een vaarplan klaarligt.

Kustnavigatie; Klassieke/elektronische navigatie en tochtplanning kan beschouwd worden als een vervolg op de Vaarbewijs I en II-boeken en verdient een plaats in de boordbibliotheek van elk zeegaand schip.

Heb je interesse? Koop het boek Kustnavigatie via deze link

Tags: Last modified: 14 september 2023
Sluiten