Navigatie

Deze smartwatch is een alleskunner op het water

Maak kennis met de Garmin Quatix 7X Solar

11:43

Garmin Quatix 7X Solar

Je kunt ermee betalen, muziek luisteren, mail en appjes bekijken. Ook meet hij je hartslag, telt hij je stappen of geeft hij je slaapscore. Deze Garmin-smartwatch heeft echter ook een nautisch tintje, een flink nautisch tintje kunnen we wel zeggen. Zeilen onderzocht de mogelijkheden van de Quatix 7X Solar, de opvolger van de Quatix 6.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Logo Garmin

Een zomeravondwedstrijd met zon en wind voor de kust van Muiden. Geen beter moment om de zeilfuncties van de Garmin Quatix 7X Solar te beproeven. We beginnen met het invoeren van de startlijn. Het invoeren van waypoints kan op verschillende manieren, nu doen we het door langs de juiste coördinaten te varen en op het juiste moment te drukken. Na het klokken van het voorbereidingssein combineert de smartwatch de bootsnelheid, de afstand tot de startlijn én de tijd tot de start. “Dertig seconden tot de start, time-to-burn is plus tien, dus we hebben wat tijd over, schipper!”

Meerdere gezichten

Onze start is om door een ringetje te halen. De Quatix 7 gaat automatisch over op de zeilmodus en tijdens het varen wisselen de relevante schermen elkaar in rustig tempo af. Het boordnet streamt relevante gegevens zoals windgegevens en de diepte automatisch naar onze smartwatch. Ze zijn snel, overzichtelijk en vooral op elke plek aan boord te checken, ook op het voordek. Een voordeel dat niet alleen aan boord geldt, maar ook onderweg of thuis aan de keukentafel.

Deze smartwatch heeft bovendien meerdere gezichten: in je dagelijkse leven draag je hem met de standaard titanium schakelband – prima in een zakelijke setting of misschien wel tijdens een eerste date? Ga je het water op, dan verwissel je de polsband eenvoudig voor de voor veel zeilers iconische blauwe siliconen band.

Dragen

De kast (51 x 51 mm) en het bandje van de Quatix 7X Solar zijn relatief licht. Ze voelen niet als een zwaar object aan je pols en het horloge gaat ook niet scheef hangen door z’n gewicht. Daardoor draag je het graag. Het ontwerp is netjes, niet overdreven sportief of zogenaamd stoer. De titanium schakelband is eenvoudig te verwisselen voor bijvoorbeeld de lichtblauwe siliconen polsband. Er zijn ook andere losse polsbanden verkrijgbaar.

Basisfuncties zoals synchroniseren met de telefoon of een blik werpen op onze hartstag of nachtrust zijn eenvoudig. De Quatix 7 zit echt boordevol functies en binnen die functies kunnen we de smartwatch ook weer aanpassen aan onze persoonlijke voorkeuren. De menu’s zijn logisch opgebouwd, maar vragen wel om enige oefening. De handleiding geeft een goed overzicht van alle opties per activiteit. Toch is het verstandig om bijvoorbeeld een startprocedure eerst een keer te oefenen.

Touchscreen en knopbediening

Het werken met de vijf knoppen vergt even wat gewenning, maar is dan al snel intuïtief. Er zijn twee knoppen voor omhoog en omlaag in de menu’s, een kies- en een terugfunctie. Knop vijf is voor verlichting en ontsluit ook het menu voor dagelijkse gebruikszaken zoals contactloos betalen en muziekbediening. Met het touchscreen heb je snel toegang tot verschillende functies. Naast het plotterscherm en het ankeralarm is het horloge voorzien van een MOB-functie, getijdeninformatie, een zaklamp een kun je een stuurautomaat op afstand bedienen.

Met 280×280 pixels vervangt het scherm geen plotter, maar de functie werkt goed en het scherm is ook in zonlicht goed afleesbaar. Naast de basiskaart kunnen ook Garmin Navionics-kaarten worden
gedownload.

Garmin Quatix 7X Solar

Een ankeralarm is natuurlijk een van de eenvoudigste gps-functies. Maar ook hier is over nagedacht: op de Quatix is de driftradius in te stellen, en het interval voor het bijwerken van de ankergegevens.

Golfen, duiken of HIIT

Naast de nautische functies is Quatix 7X Solar ook gespecialiseerd in andere sporten. Zo is het bijvoorbeeld heel eenvoudig om verschillende golfbanen te downloaden. Met de eigen Garmin Dive-app wordt het een duikhorloge. De hart- en zuurstofmeter maken deze smartwatch tot een ideaal sporthorloge tijdens het hardlopen, klimmen, bij krachttraining of HIIT (High Intensity Interval Training) schema’s. Het horloge rekent, naast verbruikte calorieën, ook uit wat je geschatte vochtverlies is tijdens de activiteit.

Meer informatie over de Garmin Quatix 7 vind je op de website van Garmin.

Tags: Last modified: 3 oktober 2022
Sluiten