Gadgets

Netflix op zee

Razendsnel internet via Starlink

11:11

Als zeezeiler kun je je volledig losweken van de bewoonde wereld. Maar met de komst van Starlink breekt er een nieuw tijdperk aan. Mailen, appen, zelfs films streamen kan nu, op de meest afgelegen plekken op aarde. Hoe werkt dat, en moet je dat wel willen? In Zeilen editie 05/2023 schrijven we erover.


Op Cape Canaveral in Florida zijn de lanceringen van de Falcon 9-raket inmiddels vaste prik. Deze Falcon is de muilezel van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX en onmisbaar voor dochteronderneming Starlink. Elke maand schiet Starlink twee Falcons de ruimte in, elk met zestig satellieten aan boord. Al na een uurtje vliegen vallen de satellieten een voor een uit de raket, als een stapel ongeopende brieven. Eenmaal buiten vouwen ze zich uit om met hun panelen zonlicht te kunnen vangen.

Vanuit Nederland zijn de satellieten vlak na de lancering goed te zien, als een trein van heldere stipjes aan de donkere hemel. Inmiddels zweeft er al bijna een kwart van de 12.000 geplande satellieten in een lage baan rond de aarde. Tijdens een mogelijke tweede fase zouden dat er zelfs 42.000 worden.

Wereldwijd

Het doel van deze exercitie? Wereldwijde toegang tot breedbandinternet. Dus ook op plekken waar verder geen voorzieningen zijn, zoals in de wildernis – of op zee. Voor de ene wereldzeiler is het misschien een nachtmerrie, voor de andere juist verrekte handig. We spreken Jan Gils, die met zijn gezin op wereldreis is en die je met recht een early adopter kunt noemen. Hij is al twee jaar onderweg, en om door te kunnen werken voor zijn eigen IT-bedrijf is snel internet onmisbaar.
Gils: “In de Carieb kun je met sommige simkaarten internet ontvangen op alle eilanden in het gebied, maar omdat we richting de Stille Oceaan zeilen, wilden we Starlink weleens uitproberen.” Hij installeerde het systeem op Curaçao en het werkte boven verwachting: “De snelheid is bizar. We haalden gelijk 160 Mbit per seconde, terwijl we met onze simkaart 6 en met de wifi in de marina maximaal 2 Mbit per seconde haalden. Het doet niet onder voor internet thuis via de glasvezelkabel.”

© Jan Gils

Luxe

Begin maart zonk het Amerikaanse jacht Raindancer midden op de Stille Oceaan, na een aanvaring met een walvis.De vier opvarenden activeerden hun Epirb en konden beperkt communiceren via hun Iridium GO!, maar dat ze binnen slechts tien uur gered werden door een ander zeiljacht, is te danken aan Starlink. Maar liefst tien jachten in de buurt reageerden op de noodoproep die op de website Boatwatch.org verscheen.

Zeilen 05/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe ziet de evolutie van internet op zee er uit? Aan welke prijzen moet je denken? Wat kun je doen met je bestaande router? Hoe zit het mer ruimteafval? En wat gebruikt de nieuwste generatie vertrekkers? Je leest het allemaal in Zeilen 05/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 24 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

 

Omslagfoto en foto: © Tatiana Dyuvbanova – iStock
Tekst: Joris Westerveld

 

Tags: Last modified: 8 mei 2023
Sluiten