Aan boord

Droogtoiletten aan boord: stinkt dat?

Een update van de droogtoilettenpioniers

16:40

Droogtoiletten

Twaalf Zeilen-lezers hebben sinds begin van dit vaarseizoen verschillende soorten droogtoiletten aan boord. Met het oog op de verzegelingsplicht (die per 1 januari 2026 ingaat) verzamelen wij gebruikerservaringen van dit watervrije alternatief op het traditionele boordtoilet. Deze aflevering: hoe zit het met nare luchtjes? Het blijkt dat dat vooral afhankelijk is van de aanwezige ventilatie.

Veel deelnemers hebben het toilet eerst zo simpel mogelijk geïnstalleerd, om daarna al doende uit te vinden of er nog aanvullingen of verbeteringen nodig zijn. Dat gold ook voor de ventilatie van de toiletpot zelf, die best wat voeten in de aarde heeft, zoals verderop toegelicht. Dus de eerste vraag die al snel werd beantwoord: Stinkt het toilet zonder in- of aangebouwde ventilator?

Stank zonder ventilator?Deelnemers
Nee2
Nee, zolang er een luikje open kan2
Ja6

De “ja” werd door een aantal deelnemers genuanceerd, van “weinig tot matig,” tot “niet erg, maar toch een weeïg geurtje.” Of je je daar lekker bij voelt zal per persoon verschillen, en hangt ook vast af van wat je gewend was met je oude toiletinstallatie. Eén deelnemer ondervangt dit probleem door direct na een grote boodschap de zak dicht te knopen en te vervangen. Een ander is tevreden met een ventilator die de hele toiletruimte afzuigt. Het luchtje was voor alle andere deelnemers, die dat niet al direct hadden gedaan, reden om een ventilator op de pot aan te sluiten. 

Het basisprincipe

Die ventilatie dient een dubbel doel. Het meest voor de hand liggend is het direct afzuigen van nare geurtjes uit de pot voordat deze zich door het interieur kunnen verspreiden. Het tweede is om, samen met het eventuele strooisel, de inhoud van de pot te drogen. Eenmaal droog geuren keutels nauwelijks. Los van het scheiden van de grote en kleine boodschap is dat het basis principe van het droogtoilet. Maar om dat te realiseren is soms best een uitdaging. Er moet een buis of dikke slang vanaf het toilet door de boot, naar een plek waar de lucht er wel uit kan maar het water er niet in. Dat vraagt om een (extra) doradebox op het kajuitdak, of een al beschikbaar alternatief zoals een ankerluik of bakskist met ventilatie.

Ventilatorslang door de boot
Dekdoorvoer met ventilator

Deze klus blijkt zeker de moeite waard. Van de acht boten met een ventilatie op de pot zijn er zeven tevreden over het effect daarvan. Bij vijf van die boten draait de ventilator continu of in elk  geval wanneer er iemand aan boord is. Bij de andere drie draait de ventilator slechts tijdelijk na het toiletbezoek. Misschien dat verder onderzoek naar de verschillende installaties en het uitwisselen van ervaringen op kan helderen waarom één deelnemer ook met ventilatie stank rapporteert.

Optimalisatie

Ook is er bij een enkeling nog wel wat te optimaliseren aan de luchtuitlaat. Deze deelnemer schrijft: “Bij aandewindse koersen boven windkracht vijf werkt de ventilatie niet goed meer. Ook bij een zware storm in de haven is de onderdruk onvoldoende.” Verder blijken sommige ventilatoren best wat herrie te maken, dus de wens voor een toerentalregelaar scoort hoog in de lijst met aanpassingen.

Het is duidelijk dat er bij het overstappen naar een droogtoilet met ventilatie wat meer te doen is dan ‘oude pot er uit, nieuwe pot er in’. Om dat enigszins te relativeren: Ook de installatie van een pomptoilet, al dan niet met vuilwatertank is een klusproject op zich. Het grootste verschil is dat de kennis voor installatie en gebruik van een droogtoilet aan boord wat minder wijdverspreid is. Die kennis hopen we zo met 12 droogtoilet-pioniers op te bouwen en te delen, zodat iedereen een goed geïnformeerde keus kan maken voor zijn eigen boot-toilet-van-de-toekomst. Wat het voorkomen van luchtjes betreft zijn we al weer wat wijzer.

Tags: Last modified: 25 september 2023
Sluiten