Aan boord

De beste maaltijden voor aan boord

Een visje bij de bubbels of bonen uit blik? Wat eet jij het liefst aan boord?

21:00

Na een dag zeilen gaat er vaak wel een goede maaltijd in. Als de avond eenmaal is aangebroken heeft echter niet iedereen zin om nog uitgebreid in de kombuis te staan. Bovendien zijn de mogelijkheden om uitgebreid te koken aan boord beperkt. Een visje bij de bubbels of bonen uit blik? Wat eet jij het liefst aan boord? Gebaseerd op jullie eerdere reacties vind je hier een aantal handige en lekkere recepten.

Omslagfoto: witte bonen met rijst

Ingrediënten (4 personen):
800 gram witte bonen uit blik
1 pot runderbouillon met stukken vlees
1 of 2 uien
1 klein blikje tomatenpuree
3 tomaten
300 gram snelkookrijst
flinke klont boter of scheut zonnebloemolie
paprikapoeder
peper

Om maar meteen met de deur in huis te vallen blijkt deze maaltijd zo gek nog niet voor op een boot. Dit gerecht is simpel en voedzaam, bovendien is het de volgende dag ook nog erg lekker. In vijftien minuten staat het op tafel, dit is hoe je het bereidt:

  • Zet een pan met water op voor de rijst en kook de rijst volgens de verpakking.
  • Fruit de gesnipperde ui in een kookpan met boter of olie.
  • Snij de tomaat en voeg vervolgens de stukjes tomaat en tomatenpuree toe aan de inmiddels glazige ui. Voeg het vlees (uit de kant-en-klare bouillon) toe. Breng dit aan de kook terwijl je de saus op smaak brengt met peper en paprikapoeder.
  • Doe de bonen bij de saus. Roer het even door en voeg wat van de bouillon toe. De overgebleven bouillon kan je naar smaak toevoegen. Even doorkoken en de witte bonen in tomatensaus is klaar.

Tip:
> Voor lange reizen zijn gedroogde witte bonen een alternatief. Zet de bonen dan vast een nacht in de week. De volgende dag gooi je het weekwater weg en was je de bonen voordat je ze toevoegt aan de saus.

Shakshuka

Shakshkua (c) CC BY 2.0, via Wikimedia Commons, no changes made

Ingrediënten (4 personen):
1 ui
2 tenen knoflook
2 rode puntpaprika’s
15 gram verse platte peterselie
2 el olijfolie
1 snuf paprikapoeder
1 snuf komijn
800 g gepelde tomaten uit blik
4 middelgrote eieren
olie
peper en zout

Voor dit simpele recept heb je slechts één pan nodig. De tomatenstoof is vegetarisch en op verschillende manieren te bereiden. Het recept leent zich dus goed voor improvisatie met de ingrediënten die je aan boord hebt. Hieronder vind je het basisrecept:

  • Snijd de paprika in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij in dunne repen.
  • Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Verhit olie in een pan en bak de knoflook en ui kort aan.
  • Voeg de komijn en het paprikapoeder toe en bak kort mee.
  • Voeg nu de gepelde tomaten toe aan de pan, laat tien minuten pruttelen en breng op smaak met peper en zout.
  • Maak vier kuiltjes in de saus en breek hier de eieren boven. Wacht tot het eiwit gestold is tot gewenste dikte.

Tips:
> Het is lekker om brood of pita’s te dippen in de shakshuka en de stoof te bestrooien met verse koriander.
> Om wat pit toe te voegen aan het recept is het daarnaast lekker om chilipepers in de stoof te verwerken.

Havermoutpannenkoeken

(c) CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons, no changes made

Ingrediënten (acht porties):
150 gram gemalen havermout
250 ml haver of amandelmelk
snuf zout
2 rijpe bananen
2 middelgrote eieren
½ tl gemalen kaneel
boter

Deze pannenkoeken staan in twintig minuten op tafel. Lekker als ontbijt, lunch of tussendoortje. De havermout en melk zijn bovendien veelzijdige producten en lang houdbaar. Zo maak je het:

  • Prak de banaan met een vork in een kom.
  • Schep de havermout, melk en het ei er doorheen en mix met een vork of mixer.
  • Klop de kaneel en het zout door het beslag.
  • Verhit boter in een koekenpan.
  • Schep een flinke lepel beslag in de pan en bak aan beide kanten bruin op een laag vuurtje.

Tips:
> Strooi een handje gehakte walnoten en fruit (vers of diepvries) over de pannenkoeken schenk er ahornsiroop of honing overheen. Serveer eventueel met yoghurt.
> Om de pannenkoeken meer volume te geven kan je 1 theelepel bakpoeder toevoegen.
> Dit recept werkt ook zonder ei. Indien je hier niet aan kunt komen kan je deze weglaten. Ook kan je de boter vervangen door olie.
> Geen fan van havermout? Het normale pannenkoekenrecept werkt ook aan boord.

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti-alla-puttanesca (c) pxhere

Ingrediënten (4 personen):
2 tenen knoflook
1 el kappertjes
30 gram ansjovisfilets in olie in blik
1½ Spaanse rode peper
20 gram verse bieslook
1 citroen
1 mespunt kaneel
250 gram kastanjechampignons
100 gram zwarte olijven zonder pit
700 gram gezeefde tomaten in pak
250 gram cherrytomaten
500 gram spaghetti
olijfolie

Dit pittige pastagerecht met dubieuze, eeuwenoude naam is makkelijk te bereiden en smaakt heerlijk na een dag varen. Dit is hoe je het maakt:

  • Breng een pan met water aan de kook. Kook de spaghetti volgens de verpakking.
  • Laat de olijven en kappertjes uitlekken.
  • Snij de ansjovis, champignon, tomaatjes, rode pepers en bieslook in stukjes.
  • Doe olie in een koekenpan, pers de knoflook in de pan en bak deze kort aan samen met de rode pepers, kappertjes en ansjovis.
  • Voeg na enkele minuten de champignon en tomaatjes toe. Zodra je deze toegevoegd hebt roer je de gezeefde tomaten erdoorheen en voeg je een mespunt kaneel toe.
  • Als de spaghetti gaar is giet je deze af en voeg je deze toe aan de groente.
  • Voeg tot slot een scheutje olijfolie, de olijven, de gesneden bieslook en het sap van de citroen toe.

Tip:
> Wil je het iets makkelijker maken? Vervang de rode pepers dan door chilivlokken. In plaats van verse bieslook kan je daarnaast ook peterselie of gedroogde kruiden zoals oregano gebruiken.

Simpele boordmaaltijd als uitgangspunt

Deze lekkere recepten passen bij het leven aan boord. Favoriet onder zeilers zijn eenpansgerechten, gerechten met houdbare ingrediënten en lokale producten. Hoewel sommigen hun vis zelf proberen te vangen, is een simpele boordmaaltijd het meest geliefd. De mogelijkheden aan boord zijn over het algemeen beperkt en ook de omstandigheden zijn vaak niet ideaal om uitgebreid te gaan koken. Met metershoge golven is een eitje bakken al een spannend proces.

Als zelfs bovenstaande recepten geen optie meer zijn is het tijd om over te gaan op bolletjes met kaas of eerder klaargemaakte maaltijden. Denk aan pastasalades, soep of nasi. Zeker bij een lange oversteek zullen de verse producten gauw opraken.

Zijn de omstandigheden echter mild en heb je wat tijd, dan kan er heel wat. En als je een avondje aan de wal ligt, kun je natuurlijk lekker buiten de deur gaan eten.

Omslagfoto: Witte bonen stoof (Kuru fasulye) (c) CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons, no changes made

Tags: , , Last modified: 26 november 2022
Sluiten