Boten

Vaarimpressie G4: foilen met één druk op de knop

08:39

G4, de eerste foilende toercatamaran. Voorzien van minimaal, maar essentieel comfort, blijft de G4 een zeiler in hart en nieren. Marinus van Sijdenborgh stapte aan boord voor een proefvaart op het tweede bouwnummer, die met een druk op de knop kan foilen.

Ferrari-rood en blinkend schoon, ligt bouwnummer twee van de G4 geduldig te wachten totdat hij weer naar buiten mag. De zon is zuinig met zijn straling vandaag en er waait onder de tien knopen wind. Op de kade staat een paar in Magic Marine-grijs gestoken werknemers klaar om eindelijk te kunnen zeilen in de boot waar ze al jaren aan hebben gewerkt. Slechts enkelen zijn daadwerkelijk zeilers. Diederik Wijnen, projectleider G4 bij DNA Performance Sailing, is er één van. “Vandaag testen we de software van de automated sail trim,” zegt Diederik. “Ook gaat er iemand van Sailmon mee om de instrumenten te kalibreren. We hebben wat meer meters dan gebruikelijk.”

De noodknop voor het geval dat… (c) DNA/Jasper van Staveren

Automated sail trim

Oud-470-zeiler Kalle Coster steekt zijn hand uit: “Goedemorgen.” Een van de grootste verschillen tussen de eerste oranje G4 Timbalero3 (zie het meinummer van Zeilen 2015) en de rode G4 waar we vandaag mee varen, is de automated sail trim, de trimautomaat. “De software zorgt ervoor dat de boot automatisch wordt getrimd. Deze week hebben we ook de noodknop getest.” Geen overbodige luxe als je een foilende boot door een computer laat trimmen.

Zeilen 09/2018

Benieuwd naar de rest van de vaarimpressie? Die lees je in Zeilen 09/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: DNA/Jasper van Staveren
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Tags: , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten