Boten

Sportboot Fareast 28R geïntroduceerd

13:15

Fareast 28R Hiswa“Het is een mix van de Fareast 31R, de Maxfun 35 en de Maxfun 25”, zegt ontwerper Maarten Voogd van Simonis/Voogd Design over de Fareast 28R. Fareast wist eerder de aandacht te trekken met de extreme 31R, door onder andere de Ferrari-rode kleur en de spoilers op het voordek. Hoewel de 28R gewoon in het minder opvallende wit is uitgevoerd, zijn de verwachtingen hooggespannen. Het brede en vlakke achterschip en het grote volume in het voorschip verraden flinke planeermogelijkheden. Volgens Voogd is de boot op sommige vlakken nog extremer dan de 31R. “We hebben flink wat gewicht uit de kiel verwijderd, waardoor deze boot nog meer zeil ten opzichte van zijn gewicht heeft dan de 31R.”

Leeg

De boot is van binnen helemaal leeg, net als de 31R. Enkel spanten bieden houvast. Dealer van de Fareast 28R Wessel van der Werf laat weten dat er met de werf in China wordt gekeken naar de mogelijkheid om een paar pijpkooien in te bouwen. “Bovendien kun je voor het spantenraam in de punt ook nog languit liggen.” Achterop de boot kan een buitenboordmotor worden geplaatst. “In het compartiment onder de kuip kan misschien ook nog een accu voor minimale elektronica.”

De boot is voorzien van een ruime werkkuip met open spiegel. De stuurman heeft alle trimmogelijkheden bij de hand; grootschootoverloop, de fijnverstelling van de grootschoot en de verstelling van de achterstag zijn naar beide boorden geleid. De fokkeschoot is erop ontworpen dat hij zowel aan lij, als aan loef kan worden gevoerd, zodat de gehele bemanning aan de hoge kant kan blijven zitten tijdens het trimmen. Voor de ruime koersen is er een fikse uitschuifbare boegspriet gemonteerd, waarop een gennaker kan worden gevoerd.

Kickstart eenheidsklasse

Fareast en Voogd zetten de boot als eenheidsklasser neer. Dat is doorgaans geen gemakkelijke taak, waar beide partijen zich terdege bewust van zijn. “We geven de klasse een kickstart met een officieus Europees Kampioenschap in Enkhuizen, waar we in september twintig boten bij elkaar willen hebben”, zegt Voogd. “Wereldwijd is er de afgelopen week iedere dag een verkocht.”

Inmiddels varen er twee Fareast 28R’s in Nederland en zes in Zweden.

Specificaties Fareast 28R

Lengte over alles: 8,85 m
Lengte waterlijn: 8,07 m
Breedte: 2,75 m
Diepgang: 1,73 m
Waterverplaatsing: 1,2 m
Zeiloppervlak: 44 m2
Zeiloppervlak voor de wind: 115 m2
Prijs vanaf 42.000 euro
www.fareastboats.nl

 

Meer weten? Volgende maand leest u de test van de Fareast 28R in Zeilen.

 

Last modified: 22 april 2021
Sluiten