Boten

Onbemande Saildrone filmt voor het eerst binnenkant orkaan

09:00

De onbemande Saildrone Explorer SD 1045 zeilde dwars door orkaan Sam, de categorie-4 orkaan die momenteel in noordwestelijke richting over de Atlantische Oceaan raast. Het is de eerste keer dat een USV (uncrewed surface vehicle) dit soort natuurgeweld van binnenuit filmt. Op de beelden is te zien hoe het vaartuig tegen 15-meter hoge golven vecht en windstoten van meer dan 190 kilometer per uur trotseert.

Data verzamelen

De beelden werden vrijgegeven door het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een federale instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie. Zij stuurden dit orkaanseizoen vijf Saildrones op onderzoek uit om data te verzamelen over orkanen, zoals windsnelheid en -richting, luchtdruk, temperatuur, zoutgehalte en vochtigheidsgraad.

Het NOAA wil de weermodellen verbeteren die snelle intensivering van orkanen voorspellen. “Snelle intensivering, wanneer orkaanwinden binnen enkele uren sterker worden, vormt een ernstige bedreiging voor kustgemeenschappen”, zegt Greg Fotz, NOAA-wetenschapper. “ De nieuwe gegevens van Saildrones en andere onbemande systemen die NOAA gebruikt, zullen ons helpen de orkaankrachten beter te voorspellen en gemeenschappen eerder te waarschuwen.”

De Saildrone Explorer heeft een ‘hurricane wing’. (c) Saildrone

Extreme weersomstandigheden

De Saildrone Explorer is uitgerust met een vleugel voor extreme windcondities. Op de verticale staart  zit een trim-tap die de vleugel in een bepaalde windhoek houdt. De zeven meter lange vaartuigen werken op zonne-energie en zijn op afstand bestuurbaar. Een schipper op de wal houdt het vaartuig in de gaten en stuurt de Saildrone van waypoint naar waypoint. Saildrones zijn de eerste in hun soort en worden ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf dat gevestigd is in de Baai van San Fransisco. Ze worden regelmatig ingezet voor onderzoek. Zo zeilde de Saildrone 1020 in 2019 al eens een rondje Antarctica.

“Saildrone gaat waar geen onderzoeksschip ooit geweest is”, zegt Richard Jenkins, oprichter en CEO van Saildrone. “Na het veroveren van de Arctische en de Zuidelijke Oceaan waren orkanen de laatste uitdaging. We zijn trots dat we een voertuig hebben ontwikkeld dat in staat is te werken in de meest extreme weersomstandigheden op aarde.”

Omslagfoto (c) NOAA/Saildrone

 

Tags: Last modified: 14 oktober 2021
Sluiten