Boten

Grote namen zeggen af voor Boot Düsseldorf

12:00

Veel grote werven zullen niet met boten aanwezig zijn op Boot Düsseldorf. De pandemie gooit roet in het eten van ‘s werelds grootste indoor bootshow.

Grote werven, waaronder Beneteau, Dufour, Hanse en Jeanneau hebben hun jachten teruggetrokken, evenals de Italiaanse en Scandinavische werven. Ook de Nederlanse werven Contest, Saffier en Jachtwerf Heeg, die normaliter met boten op de beurs zijn, komen niet. Resultaat: vrijwel lege hallen waar normaal zeiljachten staan. Bavaria Yachts, Elan (16 december bevestigd) en Azuree zijn er wel.

De kosten voor transport van alle jachten zijn enorm.

Miljoeneninvestering voor werven

De beurs vraagt een grote investering van de werven. Denk aan de standplaats in de hal, het transport van tig jachten naar Düsseldorf, de standinrichting zelf, het beursklaar maken van de boten, brochures en informatiemateriaal, en het personeel dat je nodig hebt om een ruime week bezoekers van informatie te voorzien. En dat personeel moet ook eten en ergens verblijven. Voor Groupe Beneteau, waaronder naast Beneteau ook Jeanneau, Excess en Lagoon vallen, loopt die investering in de miljoenen.

De Hanse Groep heeft ook afgezegd; geen Hanse, Dehler of Moody op de beurs.

Dan moet er onder de streep natuurlijk ook wat tegenover staan, maar in het bepalen daarvan zitten veel onzekerheden. Wat als je al je boten al hebt getransporteerd en de beurs gaat tóch niet door? Daarnaast: komen er genoeg bezoekers? Maar ook: kan ik het verantwoorden tegenover mijn personeel om zo lang in de buurt te zijn van zoveel verschillende mensen uit alle windstreken? Als bezoeker ben je er misschien een dag of anderhalf, als verkopend personeel sta je er maar liefst negen dagen.

Normaliter trekt de beurs totaal zo’n 250.000 bezoekers.

Beursterrein veilig

De beursorganisatie heeft een doordacht plan opgezet om de beurs veilig te laten doorgaan. Zo voeren ze een 2G-beleid aan de deur; alleen als je gevaccineerd of genezen bent, mag je naar binnen. Ook is het verplicht om in de hallen een écht mondneusmasker te dragen (FFP2, KN95). Hier lees je alle maatregelen die de beursorganisatie neemt.

Te laat voor de drukker

Zoals gebruikelijk lees je in het januarinummer van Zeilen de aankondiging van Boot Düsseldorf, met daarin onze suggesties welke jachten je zeker even moet bekijken. Het was helaas niet mogelijk om alle berichten over de afzeggingen te verifiëren voordat dat nummer naar de drukker ging. In tegenstelling tot wat het artikel suggereert zul je dus niet veel zeiljachten treffen op de beurs. Dat maakt de boten zelf niet minder interessant, maar we zullen helaas nog even moeten wachten voordat we ze in ‘t echt kunnen bewonderen. Ben je op zoek naar je droomboot? Dan kun je natuurlijk ook gewoon direct contact opnemen met de Nederlandse leverancier van jouw favoriete merk!

Veel grotere jachten (hier een Oyster 565) komen via de Rijn en worden ter plaatse door kraan ‘Big Willy’ uit de rivier getild.

Wie hebben afgezegd?

Bevestigd zijn de volgende afzeggingen. Uit Frankrijk: Groupe Beneteau (Beneteau, Jeanneau, Lagoon, Excess en Prestige), de Grand Large Yachting Group (Garcia, Allures, RM, Gunboat, Outremer), Dufour/Fountaine-Pajot, J-Composites, Amel en Nautitech. Uit Scandinavië: Nautor’s Swan, Hallberg-Rassy, X-Yachts en Dragonfly. Italië: Grand Soleil, Italia Yachts en Solaris. Duitsland: Hanse Group (Hanse, Dehler, Moody en Privilege) en Bente Yachts. Verenigd Koninkrijk: Oyster. Nederland: Contest, Saffier en Jachtwerf Heeg (Pointer, Randmeer, G2, Olympiajol, Splash).

Beeld (c) Constanze Tillmann/Messe Düsseldorf

Tags: Last modified: 16 december 2021
Sluiten