Boten

Grootste aluminium jacht ter wereld van Nederlandse bodem

16:50

Het langste aluminium zeiljacht van de wereld wordt gebouwd in ons kikkerlandje. In Vollenhoven is de bouw van ‘Project 400’ in volle gang. Royal Huisman bouwt aan een 81 meter lange schoener met drie masten. Maar liefst 330 mannen en vrouwen werken aan dit superjacht voor een klant uit Azië. De eigenaar kan samen met elf andere personen en dertien werknemers vertoeven op dit schip. Het is de bedoeling dat in 2020 dit langste aluminium jacht het water opgaat.

Foto: Louie-Psihoyo

Athena

Huisman bouwt sinds 1884 zeilschepen. Ze begonnen met de bouw van kleinere zeilschepen, waarnaar ze zich specialiseerden in de superjachten. In 2004 lieten ze Athena te water. Ook een aluminium schoener met drie masten met een lengte over alles van 90 meter. Dit lijkt wellicht langer dan Project 400, maar de Athena heeft een roestvrijstalen boegspriet van 13,80 meter. Zonder deze boegspriet is ze dus korter dan Project 400. Op dit moment is Athena op twee schepen na het grootste zeilschip van de wereld. Binnenkort moet zij haar plek afstaan aan het aluminium superjacht dat momenteel in aanbouw is.

Stalen joekel

Zeiljacht 'A'

Foto: Wikimedia

Het grootste zeiljacht ter de wereld is een 142 meter stalen joekel, zeiljacht A, met de projectnaam White Pearl. A is een driemaster met masten van ongeveer 90 meter. Dit is bijna ter hoogte van de Big Ben in Londen. De zeilen hebben totaal een zeiloppervlakte van zo’n 3700 vierkante meter. Dit jacht behoort dan wel tot de grootste zeiljachten ter wereld, maar of het ook tot de mooiste behoort is maar de vraag… Wat denk jij?

Omslagfoto: Royal Huisman

Lees ook: Royal Huisman neemt hallen van Holland Jachtbouw in gebruik

Tags: Last modified: 23 maart 2021
Sluiten