Boten

EYOTY: eerste indruk van de bijzondere boten

De eerste indruk van de allernieuwste bijzondere boten

14:40

Drie verschillende jachten nomineerden we in de categorie Special Yachts – voor de European Yacht of the Year 2023. ACE 30, Astus 22.5 en EcoRacer 25. De eerste beelden en indrukken van de boten in deze categorie.

ACE 30

Foto’s (c) Ludovic Fruchaud

Wat: high tech wedstrijdjacht, geoptimaliseerd voor IRC
Eerste indruk: Superstijve constructie – je voelt elk golfje, geen compromissen, hoog snelheidspotentieel. Niet de mooiste.
Plus: zeer goed gebouwd, compromisloos voor zover dat kan onder rating, zeer goed shorthanded te zeilen. Plezier om mee te zeilen. Min: door stijfheid één grote klankkast, bij licht weer minder snel dan verwacht.
Prijsrichting (incl. 21% btw): vanaf 176.500 euro

Astus 22.5

Foto’s (c) Ludovic Fruchaud

Eerste indruk: handzaam, goed gebouwd en veel beter afgewerkt dan zijn voorgangers.
Plus: hoge snelheden mogelijk, binnen mooi afgewerkt en compleet, voelt ruim. Klapzwaard handig voor schadeloos aan de grond lopen. Min: inklapsysteem drijvers eenvoudig van constructie, maar niet handig in gebruik. Roeroverbrenging weinig subtiel. Standaard erg kaal uitgerust.
Prijsrichting (incl. 21% btw): vanaf 55.500 euro

EcoRacer 25

Foto’s (c) Andreas Lindlahr/EYOTY en Marinus van Sijdenborgh de Jong

Eerste indruk: Snel, stuurt als een zwaardboot, wat grofstoffelijk in bouw. Gemaakt voor bemand racen – veel gewicht nodig in de reling.
NB: de EcoRacer 25 is gebouwd om te laten zien dat er een wedstrijdboot te bouwen valt het recyclebare harssysteem van Northern Light Composites. Zowel hars wapening is te hergebruiken.
Plus: rappe rakker, heerlijk te sturen en goed te trimmen. Stijve boot om elk vlaagje in snelheid om te zetten. Min: tamelijk grofstoffelijk – hij ziet er echt uit als een bouwnummer 1.
Prijsrichting (incl. 21% btw): vanaf 122.000 euro

Tags: Last modified: 23 december 2022
Sluiten