Boten

DNA introduceert nieuwe foilende F1 A-class Catamaran

12:50

2016_DNA _F1_A-CAT_ASailDe internationale A-class Catamaran klasse heeft er een nieuwe boot bij: de F1, ontwikkeld door het merk DNA-catamarans van Holland Composites. Het innovatieve bedrijf uit Lelystad, dat eerder ook al de foilende toercatamaran G4 op de markt bracht heeft binnen de box-rule regels van de klasse een nieuwe ‘…ultra lichte, stijve en aerondynamische catamaran die puur voor foiling omstandigheden gebouwd’, aldus Pieter Jan Dwarshuis, mede oprichter van Holland Composites.

De A-class werd in de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht en stond decennia lang te boek als de snelste catamaran-klasse op internationale wedstrijden tot andere klassen met spinnakerzeilen gingen varen. Dit was en is op de dag van vandaag niet mogelijk binnen de regels van de klasse. Het ontwerp van de A-class catamaran is in principe vastgelegd binnen een aantal hoofdmaten, zoals onder andere de lengte over alles (5.49m), breedte (2.30) en het maximale zeiloppervlak (13.94 m2). Binnen die regels staat de klasse bekend om z’n vele innovaties.

Sinds 2013 wordt er ook gefoiled binnen de A-class, onder andere dankzij de catamarans van DNA-cats. De afgelopen vier wereldkampioenschappen met gemiddeld honderd deelnemers, werden allemaal gewonnen door zeilers met een DNA-catamaran.   “Toch was het tijd voor iets nieuws, iets dat compleet op foilen is ontworpen en er niet in gerold is, zoals dat bij de huidige generatie foilende A-cats het geval is”, aldus Pieter Jan Dwarshuis. “De F1 is geoptimaliseerd om met zo weinig mogelijk wind al uit het water te komen en daar ook zo min mogelijk luchtweerstand te ondervinden. Dit hebben we mogelijk gemaakt door enerzijds het gewicht laag te houden – één drijver weegt 11.5 kg – en de foils te optimaliseren. Anderzijds zie je dat de rompen erg slank zijn en alles op zo min mogelijk luchtweerstand is ontworpen. Zo is de traveller van de grootschoot verzonken in de beams die op hun beurt weer een vleugelprofiel hebben gekregen. Het platform bestaat niet meer uit het traditionele trampoline net, maat uit een stijf mylar doek.”

Benieuwd hoe snel de A-cat in het echt foilt? Kom dan op 30 april naar de Zeilen-foilingdag in de Bataviahaven

 

 

Tags: , Last modified: 30 maart 2021
Sluiten