Zeemanschap

Bijliggen, hoe moet dat eigenlijk?

13:57

Iedereen kent de term bijliggen, maar weten we nu eigenlijk wel precies wat het is? En, belangrijker nog, weten we hoe het moet?

Bijliggen

BijliggenBijliggen is een manier om een boot aan de wind te houden en toch nauwelijks vaart te lopen. Dat kan nuttig zijn in een heleboel situaties, bijvoorbeeld om in de buurt te blijven bij een man overboord situatie of om uit te wijken door de snelheid terug te brengen, als er voor iets anders geen ruimte is. Het wordt echter het meest gedaan om zeer zware weersomstandigheden de baas te kunnen.

Werking van de zeilen

Het werkt als volgt: met het grootzeil zorg je ervoor dat de boot loeft, door het strak aan te trekken. In zware omstandigheden kun je daarvoor een trysail gebruiken, of het oppervlak van het grootzeil terugbrengen door te reven. Tegelijkertijd trek je het (eventueel ook gereefde) voorzeil bak. Op die manier kan de boot nooit helemaal in de wind komen liggen of erdoorheen draaien. Vaak is het nodig om ook het roer vast te zetten in een stand waarin de boot rustig blijft liggen. Het roerblad zal dan meestal naar loef staan, al is dat geen gouden stelregel.

Het is belangrijk om te beseffen dat een boot die bijligt veel last heeft van drift. Hoeveel hangt natuurlijk af van de windkracht. Omdat je deze maatregel meestal neemt op open zee, zal dat geen al te groot probleem zijn. Het grootste voordeel van bijliggen is dat het de tijd geeft om te rusten of iets te herstellen, omdat de boot zelf zijn positie ten opzichte van de wind houdt.

Tekst: Jan Verschuur

Tags: , , , Last modified: 28 april 2021
Sluiten